Úterý, 16. dubna 2024

CVVM: Většina lidí třídí odpad, jízdy autem se omezit nesnaží

CVVM: Většina lidí třídí odpad, jízdy autem se omezit nesnaží

Většina lidí v Česku kvůli ochraně životního prostředí třídí odpad, třeba omezit jízdy autem se ale nesnaží. Přitom podle čtyř pětin dotázaných právě silniční doprava značně zatěžuje životní prostředí. Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM).

Že jejich domácnost vždy nebo často třídí běžný odpad, uvedlo v průzkumu téměř devět desetin lidí. Zhruba osm desetin také třídí nebezpečný odpad. Šetřit energiemi a vodou se ale kvůli ochraně životního prostředí snaží již jen polovina Čechů a výrobky šetrné k životnímu prostředí cíleně nakupuje pouze čtvrtina.
Nejméně dotázaných - ani ne pětina - uvádělo, že kvůli ochraně přírody nakupuje biopotraviny, či omezuje jízdy autem. Přitom situaci ohledně zatížení životního prostředí silniční dopravou označilo v průzkumu za špatnou 83 procent Čechů. To byl větší podíl negativních ohlasů než u těžby nerostných surovin, kde situaci považuje za špatnou 72 procent lidí.
Účastníci průzkumu hodnotili kromě dopravy a těžby situaci v celkem 12 oblastech ovlivňujících životní prostředí. Ve všech těchto oblastech převažovaly negativní ohlasy. Nejlépe lidé hodnotili úspornost spotřeby energií a surovin občany, kde je situace špatná jen podle 50 procent dotázaných a dobrá podle 40 procent.
Celkově se Česká republika stará o životní prostředí podle 58 procent Čechů přiměřeně. Za nedostatečnou považuje péči o životní prostředí 34 procent lidí. Názor lidí se v posledních letech výrazněji nezměnil.
Průzkum provádělo CVVM v období od 8. do 18. května. Zúčastnilo se ho 1019 obyvatel České republiky ve věku od 15 let.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů