Úterý, 16. dubna 2024

V letních horkách klesá produktivita práce. Pomoc mohou kvalitně zrenovované budovy

V letních horkách klesá produktivita práce. Pomoc mohou kvalitně zrenovované budovy

Podle nové studie ekonoma Miroslava Zámečníka stát v důsledku stále častějších letních veder přijde v roce 2060 o 800 miliard ročně kvůli nižší produktivitě práce. Zabránit tomu mohou energeticky úsporné renovace.

Samotný fakt, že v horku, dusnu, vlhku a na slunci od jisté hranice bez závažného zdravotního rizika pracovat nelze, a že tepelný, světelný a ventilační komfort ovlivňuje výkonnost a psychickou pohodu dokonce i uvnitř budov, znali již Staří Řekové a později byl dokázána mnoha vědeckými pracemi.

Dopady stále častějšího vedra a nižší produktivity práce na českou ekonomiku v horizontu do roku 2060 nyní analyzovali Miroslav Zámečník a Tomáš Lhoták. Analýza ekonomických nákladů a přínosů adaptace budov na změnu klimatu vychází z dříve publikovaných klimatických scénářů.1

,,Na konci sledovaného období k roku 2060 je pokles produktivity v řádu 800 miliard korun, tedy ekvivalent přibližně šestiny současného ročního HDP České republiky," komentuje výsledky studie Miroslav Zámečník. Studie zároveň analyzuje, zda je možné těmto ztrátám zamezit kvalitní renovací budov. ,,Relativní ztráta sama o sobě může být důležitým faktorem při nastavení budoucí politiky jako významný motivující prvek pro včasnou a důkladnou adaptaci budov na změny klimatu. Budovy adaptované na změnu klimatu mohou této ztrátě mohou zamezit, v závislosti na tom, jak důkladné renovace se budou realizovat," dodává.

Je to dáno zejména tím, že v dobře renovovaných domech s kvalitní izolací, dobrými okny, vzduchotechnikou a případně inteligentním chladícím systémem je i bez použití běžné klimatizace v létě stále příjemná teplota. Budova by měla mít také kvalitní vnější stínění na jižní straně a třeba i zelené střechy a fasády, které ochladí budovu i prostředí kolem ní. ,,Energeticky úsporné renovace budov navíc dle této studie může přinést až 55 tisíc pracovních míst a 1,5procentní růst HDP ročně," doplňuje k tomu ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

Celou studii je možné stáhnout ZDE.

1 Studie Katedry fyziky atmosféry MFF UK vypočítává, že do roku 2040 pravděpodobně teplota stoupne minimálně o 1 °C, do roku 2060 až o 2,5 °C. Vzroste množství tropických dnů, tedy dnů, kdy je maximální teplota 30 stupňů a vyšší. V období 2015-2039 jejich počet v průměru ročně vzroste o 2-6, v období 2040-2060 bude v Česku dokonce o 8-12 tropických dnů více.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů