Čtvrtek, 28. března 2024

Program na úspory energií vyvolal loni investice 146 milionů Kč

Program na úspory energií vyvolal loni investice 146 milionů Kč
Program na podporu úspor energií Efekt vyvolal loni celkové investice 146,3 milionu korun. Ve vyhodnocení programu, které příští týden dostane vláda, to uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Celkový rozpočet programu v roce 2016 činil 88,2 milionu korun. Z toho 50 milionů korun pokryly výnosy z prodeje emisních povolenek, 30 milionů korun šlo ze státního rozpočtu a zbytek tvořily nároky z nespotřebovaných výdajů minulých let.
MPO v dokumentu uvedlo, že v rámci programu bylo loni celkem přijato 538 žádostí o poskytnutí dotace, z toho 312 žádostí bylo podáno do investičních aktivit a 226 žádostí do aktivit neinvestičních. Výběr akcí vhodných k dotační podpoře provedla hodnotitelská komise jmenovaná náměstkyní ministra průmyslu a obchodu pro sekci energetiky Lenkou Kovačovskou. Podpořeno bylo celkem 188 projektů, z toho 53 investičních a 135 neinvestičních, což je 35 procent z přijatých žádostí.
Program Efekt byl založen v roce 1998, tedy ještě před vstupem Česka do Evropské unie. Sloužil k podpoře projektů menšího rozsahu a fungoval jako doplněk pro operační programy a národní programy, jako je například Nová zelená úsporám.
Původní program byl schválen do roku 2016. Vláda loni v listopadu rozhodla o jeho prodloužení do konce letošního roku. Důvodem bylo nedočerpání peněz z programu v loňském roce. Na rozdíl od minulých let ale jdou peníze použít pouze na rekonstrukce veřejného osvětlení.
Na program Efekt navazuje program Efekt 2. Ministerstvo financí schválilo v programové dokumentaci rozpočet programu maximálně 150 milionů korun ročně, tj. 750 milionů korun na celé programové období od roku 2017 do roku 2021.
Vláda v květnu rozhodla, že rozpočet programu pro letošní rok se proti schváleným 120 milionům korun navýší o 30 milionů korun. Peníze navíc budou převedeny z nespotřebovaných výdajů MPO.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů