Úterý, 19. března 2024

USA získaly více energie z obnovitelných zdrojů než z jádra

USA získaly více energie z obnovitelných zdrojů než z jádra

Spojené státy získaly v březnu a dubnu poprvé od roku 1984 více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z jádra. Více než 60 procenty se na dodávkách čisté energie podílely větrné a solární zdroje. Vyplývá to z amerických vládních údajů.

Růst obnovitelných energií poháněl výkon nových větrných turbín a solárních farem a rovněž vyšší přívod energie z vodních zdrojů, který byl důsledkem silného zimního sněžení a dešťů v západních státech USA, napsala agentura AP.
V posledních desetiletích se naopak kvůli rostoucím nákladům a sílícímu odporu veřejnosti zpomalila výstavba nových jaderných reaktorů. Téměř všechny dnes funkční jaderné elektrárny zahájily činnost mezi lety 1970 a 1990 a některé jejich starší reaktory se začínají vyřazovat z provozu.
Odborníci se přesto domnívají, že v součtu za celý rok jaderná elektřina energii z obnovitelných zdrojů znovu předstihne. Příčinou jsou sezonní vlivy jako méně vody v přehradách během sušších měsíců. Jaderné elektrárny také prodělávají v jarních a podzimních měsících údržbu, protože tehdy je poptávka po elektřině nižší než v létě a v zimě.
Navzdory růstu obnovitelných zdrojů získávají USA stále téměř dvě třetiny elektřiny ze spalování fosilních paliv, především ze zemního plynu a uhlí. Jaderná energie a obnovitelné zdroje se na celkové produkci podílejí každá méně než 20 procenty.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů