Sobota, 20. dubna 2024

ZJEDNODUŠENÝ FINANČNÍ MODEL PRO VODOHOSPODÁŘSKÉ PROJEKTY

 ZJEDNODUŠENÝ FINANČNÍ MODEL PRO VODOHOSPODÁŘSKÉ PROJEKTY

Příjemci dotace z OPŽP (Operační program Životní prostředí) na vodohospodářské projekty, jejichž provozování bude zajištěno skrze oddílný provozní model, mohou nyní při výběrovém řízení na provozovatele používat nově vytvořený Zjednodušený finanční model (dále jen model, nebo ZFM). Jedná se o zcela nový nástroj, který poskytuje alternativu k dosavadním Finančním nástrojům pro vlastníky a provozovatele vodohospodářské infrastruktury ver. 11 a který by uživatelům i provozovatelům měl usnadnit realizaci výběrových řízení a následnou administrativní činnost spojenou s provozováním během doby trvání uzavřené provozní smlouvy.

Tento nástroj zohledňuje jak pravidla národních předpisů, tak i požadavky OPŽP na cenotvorbu. Model byl vytvořen na základě požadavků specifikovaných v dokumentech Příloha č. 7 Programového dokumentu OPŽP 2007-2013, resp. Příloha č. 6 Programového dokumentu OPŽP 2014-2020 (PD OPŽP 2014-2020) a Podmínky přijatelnosti vodohospodářských projektů pro OPŽP 2014-2020 týkajících se problematiky výpočtu ceny pro vodné a ceny pro stočné. Model umožňuje zadavatelům naplnit podmínky OPŽP stanovené pro cenotvorbu v oddílném modelu provozování u projektů vodohospodářské infrastruktury (dle zásad cenotvorby požadovaných Evropskou komisí) a uvedených v Metodice pro žadatele rozvádějící podmínky Přílohy č. 6 PD OPŽP 2014-2020. Model je koncipován v souladu s pravidly národního regulačního rámce. Zásady cenotvorby OPŽP jsou v ZFM zohledněny tak, aby tvořily ,,nadstavbu" národní legislativy. Nadstavba je v této souvislosti představována požadavkem Evropské komise na ,,dělení úspor", jež není předmětem národní regulace, jeho aplikace je však v modelu zachována. Dle stanoviska Ministerstva financí ČR z července 2016 není model koncipován v rozporu s obecnými pravidly věcného usměrňování cen stanovených výměrem MF, kterým se vydává seznam zboží s regulovanými cenami.

Nástroj ZFM je primárně určen pro nově uzavírané (soutěžené) smlouvy v OPŽP. Nástroj byl dále vytvořen s přihlédnutím k potřebám menších vodohospodářských celků, které tvoří většinu příjemců podpory z OPŽP, je však použitelný i pro větší vodohospodářské celky.

K tomuto nástroji je vytvořen Manuál k ZFM a rovněž i nová verze textu Platebního mechanismu, který je nezbytnou součástí a přílohou uzavírané provozní smlouvy.

Zjednodušený finanční model

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů