Úterý, 23. dubna 2024

Kam mizí plast? Nová studie přináší děsivá čísla

Kam mizí plast? Nová studie přináší děsivá čísla

Tým amerických vědců z univerzit v Georgii a Santa Barbaře a z organizace Sea Education Association právě zveřejnil výsledky studie s epickým názvem - Výroba, použití a osud všech plastů, které kdy byly vyrobeny. [1] Statistiky, která jejich výzkum přináší, jsou alarmující. Od 50. let minulého století lidstvo vyprodukovalo 8,3 miliard tun plastu. Z tohoto ohromujícího celku celých 79 % skončilo na skládkách nebo někde v přírodě, 12 procent se spálilo a jen 9 % bylo recyklováno.

Globální produkce plastových výrobků se v posledních letech dramaticky zvýšila. Polovina plastů, které lidstvo kdy v historii vyrobilo, pochází z doby od roku 2002, tedy za posledních 15 let. Alarmující je i prognóza, která vychází z trendu stoupající spotřeby. Pokud se produkce a nakládání z odpadem výrazně nezmění, do roku 2050 skončí na skládkách, na polích, v lesích a v oceánech 12 miliard tun plastového odpadu.

Nová data ještě více potvrzují, jak velkým problémem je používání jednorázových plastů. Autoři studie spočítali, že 42 % všech plastů, které byly od 50. let vyrobeny, bylo používáno jen jednou a jen na velmi krátkou dobu.

Kara Lavender Law, výzkumnice Sea Education Association a spoluautorka studie, říká:

"Jsou případy, kdy je těžké plast nahradit, právě kvůli jeho vlastnostem. Ale myslím, že bychom se měli pečlivě podívat na naše expanzivní používání plastů a říct si, kdy používání těchto materiálů má smysl a kdy ne."

Vzhledem k urgentnosti problému se různé světové pobočky Greenpeace začínají problematice plastového znečištění více věnovat. Kampaň za omezení jednorázových plastů odstartovala i v Evropě, kde se bude již na podzim rozhodovat o nových pravidlech nakládání s odpady a o podpoře cirkulární ekonomiky. Součástí kampaně je výzva evropským ministrům životního prostředí, aby umožnili omezení jednorázových plastů.

Jan Freidinger, koordinátor kampaně Plast je past v Greenpece Česká republika, říká:

"Plastový odpad projde denně rukama skoro každého z nás - to je paradoxně ta lepší zpráva, protože my rozhodujeme, co si koupíme a jak to bude zabalené. Naše volba a naše odhodlání pak mohou změnit nejen naše chování, ale i chování velkých korporací a politiků."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů