Pátek, 19. dubna 2024

Pětici jeskyní Moravského krasu navštívilo 25 milionů lidí

Pětici jeskyní Moravského krasu navštívilo 25 milionů lidí

Pětici zpřístupněných jeskyní v Moravském krasu navštívilo od roku 1955, od kdy se vedou přesné statistiky, 25 milionů návštěvníků. Jeden z dnešních návštěvníků proto při této příležitosti dostal u jeskyně Balcarka od Správy jeskyní Moravského krasu pamětní list a volnou vstupenky pro čtyři lidi do všech 14 jeskyní v ČR, řekl ČTK vedoucí Správy jeskyní Jiří Hebelka.

V posledních letech kolísá roční návštěvnost okolo 360.000 lidí. "To je optimální číslo. Nejvíce lidí chodilo do jeskyní v 80. letech, okolo půl milionu. Ale na začátku 90. let jsme zavedli omezení a tento stav udržujeme," řekl Hebelka.

Lidé mohou vedle Balcarky vidět Punkevní jeskyni, Kateřinskou jeskyni, Sloupsko-šošůvské jeskyně a od roku 2008 také Výpustek. Největší zájem je dlouhodobě o Punkevní jeskyni vzhledem k tomu, že součástí prohlídky je projížďka na lodičkách po podzemním úseku Punkvy. Ročně do ní přijde kolem 200.000 lidí, z toho 40 procent cizinců. Vstupenky bývají často dopředu vyprodané a je dobré si je v sezoně objednat i několik dní předem. "Nejvíce k nám jezdí Slováků a Poláků, následují Němci a Rusové," doplnil Hebelka.

Aby se lidé vyhnuli největšímu náporu turistů, správa jeskyní doporučuje přijet na jaře či na podzim, Punkevní jeskyně je otevřená i přes zimu stejně jako Výpustek. V dalších třech zimují netopýři, proto jsou od prosince do února zavřené, uvedl Hebelka. Pro malé skupinky je však možné ve Sloupsko-šošůvských jeskyních sestoupit i v tomto období do spodního patra s baterkami.

Správě jeskyní se podařilo v posledních letech zrekonstruovat vstupy do všech jeskyní. Postupně doplňuje v každé z nich expozice, které připomínají období, kdy v nich žili pravěcí lidé. "Také postupně vyměňujeme v Punkevní jeskyni staré lodi za nové. Do konce letošního roku by měly být čtyři a příští rok pět," řekl Hebelka.

Všechny jeskyně leží na území CHKO Moravský kras, kde do současnosti speleologové objevili 1000 jeskyň. Území je plné živých i neživých zajímavostí, nachází se zde řada archeologických, paleolontologických a kulturních památek. Oblast je tvořená vápenci mladších prvohor, vznikly tedy před 390 až 300 miliony let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů