Pátek, 29. března 2024

Nátěrová hmota čistí vzduch, zjistili vědci

Nátěrová hmota čistí vzduch, zjistili vědci

Nátěrová hmota, kterou vyvinula česká firma Advance Materials-JTJ, v reakci s dopadajícím světlem snižuje koncentraci oxidů dusíku ve vzduchu. Informoval o tom Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd, jehož vědci se testováním látky zabývali. Patentovaný nátěr zároveň dokáže bránit růstu plísní a řas na fasádách domů a rozkládat usazenou špínu. Výsledky výzkumu byly publikovány v prestižním vědeckém časopise Applied Catalysis B: Environmental.

Podle zjištění vědců by použití materiálu v exteriérech i interiérech mohlo vést ke zdravějšímu dýchání ve městech a budovách. V Evropě ročně zemře na nemoci způsobené znečištěným ovzduším na 600.000 lidí.

Velký objem městského vzduchu není technicky možné vyčistit přes zařízení, které by z něj odstranilo zdraví škodlivé látky. Z tohoto důvodu je nutné hledat jiné možnosti, jak tento problém vyřešit, uvedl Jiří Rathouský z Ústavu fyzikální chemie, který s Radkem Žouželkou nátěrovou hmotu zkoumal.

Nátěry Protectam FN jsou na trhu od roku 2009. V interiérech jsou používány při odstraňování pachů, ve venkovním prostředí například čistí fasádu pražské Galerie Mánes či zámku Paskov na Frýdecko-Místecku. Nátěry se prodávají v západní Evropě, USA či na Novém Zélandu, největším odběratelem je Čína.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů