Úterý, 16. dubna 2024

Česko v datech - Češi zůstávají doma častěji než jiné národy

Při tuzemské dovolené volí nejčastěji jižní Moravu... 

Česko v datech - Češi zůstávají doma častěji než jiné národy

Množství zahraničních a domácích turistů (těch, kteří stráví alespoň jednu noc v některém z ubytovacích zařízení) je u nás dlouhodobě vyrovnané. V minulosti u nás ale rychleji přibývalo turistů ze zahraničí. Zatímco v roce 2012 se v Česku ubytovalo přes 15 milionů turistů - 7,65 milionu z ciziny a 7,45 milionu Čechů - o dva roky později už bylo cizinců téměř 8,1 milionu, Čechů přitom zůstalo prakticky stejně. Tuto ,,ztrátu" dohnali tuzemští turisté až v posledních letech. ,,V roce 2016 se v hotelech a penzionech v Česku ubytovalo více než 18,3 milionu lidí, počty cizinců a Čechů se přitom lehce vyrovnávají. Ze zahraničí bylo 9,3 milionu turistů oproti necelým 9,1 milionu Čechů. Reálný počet lidí trávících v Česku svou dovolenou ale může být vyšší. Svou roli totiž začínají sehrávat neustále se rozvíjející sítě sdíleného ubytování, jako je Airbnb. Na začátku letošního léta bylo v Česku jen prostřednictvím této platformy k dispozici 16 tisíc domů a bytů, jejich majitelé přitom ubytované hosty nijak neevidují," osvětluje Hana Kvartová, Country Manager SAS Česko a Slovensko

Zahraničních turistů v roce 2016 oproti roku předchozímu přibylo o více než 10 %.

Největší podíl na tom podle hoteliérů nesou Číňané a Korejci, oživení ale zaznamenali i u Rusů, kterých výrazně ubylo po pádu rublu v roce 2014. Tento trend se promítá i do fenoménu návštěvnosti Karlovarského kraje. Ten u nás totiž tradičně přivítá - hned po Praze - nejvyšší počet zahraničních návštěvníků. Loni jich přijelo přes 586 tisíc, skoro o 10 % více než o rok dříve (v celorepublikovém průměru přitom narostl počet zahraničních turistů jen o 7 %).

Karlovarský kraj se vymyká i průměrnou délkou pobytu každého hosta. Zatímco v celé republice se průměrná délka pobytu v jednom ubytovacím zařízení pohybuje od 2,4 do 3,2 noci, v Karlovarském kraji to v roce 2016 bylo 5,1 noci. Může za to samozřejmě charakter tamních pobytů, ve kterých převládají ty lázeňské. Během nich se host mezi jednotlivými lázeňskými domy, hotely či penziony zpravidla nepřesunuje. ,,Oživení domácího turistického ruchu souvisí s dvěma důležitými faktory. Tím prvním je výrazné zlepšení ekonomické situace po dvou recesích v krátkém sledu za sebou. Rekreace patří mezi služby s poměrně vysokou citlivostí na vývoj příjmů domácností. Druhým faktorem je geopolitická situace ve světě. S tím, jak přibývají bezpečnostní rizika v zemích, které patřily mezi oblíbené destinace českých turistů, mnozí z nich raději volí dovolenou na Šumavě, v Jeseníkách, na Lipně nebo na Pálavě," říká David Marek, hlavní ekonom Deloitte.

Tradičně nejvíce zahraničních turistů zamíří do Prahy. V roce 2016 to bylo přes 6,1 milionu, o rok dříve 5,7 milionu. To domácí turisté podle statistik preferují víno, koupání a hory (v tomto pořadí). Nejvíc jich totiž jezdí do Jihomoravského kraje, loni to bylo téměř 1,1 milionu, zhruba o 80 tisíc více než v Praze. Ještě o rok dříve byla Praha dokonce až na místě třetím, když ji přeskočil i kraj Jihočeský (s rybníkářskými oblastmi a Šumavou) a na hlavní město se dotahoval i kraj Královéhradecký (do kterého spadá větší část Krkonoš).

Turisté míří do muzeí i za zvířaty

V roce 2015 jsme také zveřejnili žebříček nejnavštěvovanějších turistických cílů u nás. Pokud se na něj podíváme o dva roky později, zjistíme, že se vlastně nic moc nezměnilo. I v roce 2016 dominoval Pražský hrad, jehož branami prošlo na 2,1 milionu návštěvníků. Jediným nováčkem v první šestici se pak stala lanová dráha na Petřín. Ta v loňském roce svezla 1,75 milionu lidí, a přeskočila tak pražskou zoologickou zahradu. Ta na místě třetím zaujala asi 1,45 milionu lidí. Mezi prvních šest nejnavštěvovanějších míst u nás se v roce 2016, oproti roku předchozímu, nedostala expozice Plzeňského prazdroje, ta skončila až na 12. místě.

Do první dvacítky turisticky nejatraktivnějších míst u nás se dostalo hned šest zoologických zahrad. Kromě té pražské ještě zahrady ve Zlíně, Dvoře Králové, Ostravě, Liberci a Plzni. Nejnavštěvovanějším muzeem u nás je Národní galerie v Praze, která na všech svých pobočkách v roce 2016 přivítala přes 712 tisíc návštěvníků. Do první dvacítky se pak vešlo ještě Židovské muzeum v Praze, liberecká iQLandia a zmíněná pivovarská expozice v Plzni. Z historických památek bychom kromě pražského hradu našli mezi prvními dvaceti ještě Petřínskou rozhlednu, Staroměstskou radnici a mimo Prahu pak státní zámky v Českém Krumlově a Lednici.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů