Čtvrtek, 28. března 2024

O divočinu je zájem, lidé jí pomáhají přímo v terénu i ve městech

O divočinu je zájem, lidé jí pomáhají přímo v terénu i ve městech

Že je o divokou přírodu v Česku zájem, potvrzují tisíce podpisů pod novou výzvou Hnutí DUHA [1], ale i desítky lidí, kteří pro ni neváhají udělat kus práce. Kromě patnácti dobrovolníků, kteří napravují poškozená rašeliniště [2], tento týden v jižních Čechách mohou lidé narazit i na další čtveřici, která sbírá podpisy pod výzvu Divočina všemi deseti [3] a představuje deset důvodů, proč je dobré ji chránit [4]. Spontánně se navíc připojují další desítky dobrovolníků z celé republiky, kteří sbírají podpisy i ve svém okolí.

Divočina totiž umožňuje svobodný život vzácným zvířatům a rostlinám, tvoří nenahraditelné přírodní dědictví, ochraňuje nás před suchem a povodněmi, podporuje cestovní ruch i regionální rozvoj, nabízí možnosti pro vzdělávání a výzkum a vzbuzuje odpovědnost za sebe, naše děti a vnoučata. A zachovává pestrou, reprezentativní mozaiku lesů typických pro naši krajinu.

Od začátku srpna se podařilo pod internetovou i papírovou podobu výzvy prozatím nasbírat přes pět tisíc podpisů, které neustále přibývají. Divočina boduje i žebříčcích popularity - podle výsledků rozsáhlého sociologického výzkumu 71 % lidí v České republice chce, aby byla divoká příroda chráněna [5].

Informační stánky se v příštím týdnu přesunou do Jihomoravského kraje, akce na přímou pomoc divočině v terénu pak od 20. do 27. srpna proběhne v nestátní rezervaci Ščúrnica v Bílých Karpatech nedaleko Valašských Kloubouk [6]. Toto místo je jedinečnou ukázkou spojení divočiny i kulturní krajiny.

Informační stánky i Týdny pro divočinu jsou součástí kampaně Hnutí DUHA, která usiluje o více svobodného prostoru pro naši divočinu a její lepší poznání. Představuje lidem naši divokou přírodu a její význam pro zachování přírodní rozmanitosti i zdraví. Prvním krokem je vyhlášení nového území o rozloze minimálně 10 km2, které bude ponecháno nerušenému přírodnímu vývoji. Divočina, tedy území ponechané samovolnému vývoji, zaujímá v současnosti totiž jen 0,3 % celkové plochy naší země, zatímco zastavěná zabírá 11 % a stále roste. Hnutí DUHA navrhuje, aby se rozloha divočiny výhledově zdesetinásobila [7].

Hnutí DUHA nabízí všem ohleduplným turistům také tipy na výlety do těch míst naší krajiny, které mají potenciál stát se novou českou divočinou. Zájemci je najdou na webu http://ceskadivocina.cz nebo v průvodci ,,Poznejte ostrovy české divočiny". Průvodce si mohou objednat na adrese www.ostrovydivociny.cz a je nabízen zdarma.

Eliška Vozníková, vedoucí programu Krajina z Hnutí DUHA, řekla:
,,Divočina si naši pozornost zaslouží přímo v krajině, ale i ve městech. Divoká příroda umožňuje svobodný život vzácným zvířatům a rostlinám, tvoří nenahraditelné přírodní dědictví, pomáhá chránit nás před suchem a povodněmi, podporuje cestovní ruch i regionální rozvoj a pro to všechno bychom měli její rozlohu zvětšovat. Jsem rád, že jsou letošní Týdny pro divočinu zase o kus blíž prožitkům v divoké přírodě, i že se přidávají desítky lidí, kteří získávají podporu pod naši výzvu. Politici musí vidět, že je po divoké přírodě poptávka a jí Česko potřebuje více než současných 0,3 % území republiky, aby se aspoň trochu začala vyvažovat plocha naších měst, obcí či silnic, která tvoří již celých 11 % státu."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů