Sobota, 20. dubna 2024

Boj se škůdcem ohrožujícím marocká rajčata: výzkum a české biopreparáty oborovou příležitostí

Boj se škůdcem ohrožujícím marocká rajčata: výzkum a české biopreparáty oborovou příležitostí

Marocké zemědělství se v současnosti potýká s poměrně významnou hrozbou: prvotní zásahy proti škůdci Tuta Absoluta (česky Makadlovka Tuta Absoluta) se minuly účinkem. Nejvážnější situace panuje v regionu Souss-Massa se správním centrem v Agadiru, hlavní pěstitelské oblasti rajčat v Maroku.

Vzájemnou spolupráci s marockou stranou by v této závažné otázce klíčového oboru národního hospodářství, tj. zemědělství, mohly úspěšně rozvíjet i čeští vědci a badatelé (např. Výzkumný ústav Holovousy či ČZU v Praze), potažmo zástupci soukromého sektoru zaměřeného na výrobu biopreparátů.

Dne 10. 6. 2017 v této věci mj. proběhla zvláštní konference národních zemědělských i zahraničních expertů s cílem zvolit účinnou strategii pro boj se zmíněným škůdcem, jehož další šíření by mohlo mít pro sklizeň marockých rajčat katastrofální důsledky. V této souvislosti hovoří marocký FIFEL (Federace profesionální pěstitelů ovoce a zeleniny) o možných ztrátách ve výši až 90 % veškeré očekávané úrody (bude-li expanze zmíněného škůdce pokračovat stávajícím tempem) zemědělského roku 2016/17 určené pro vývoz na zahraniční trhy včetně ruského, který v současnosti představuje jednoho z relativně nových, nicméně významných zákazníků marockých zemědělců.

Expanze Tuta Absoluta zároveň stmelila členy zmíněného FIFEL i konkurenčního APEFEL (marocká Ovocnářská a zelinářská sociace pěstitelů a vývozců) a dalších zástupců domácího podnikatelského sektoru včetně akademické sféry, konkrétně národního vědeckého ústavu Královské akademie Hassana II. se sídlem v Rabatu. Absolutní prioritu nyní představuje nalezení vědecké metody a vyvinutí nové účinné látky pro boj se zmíněným škůdcem v marockých podmínkách, jelikož se ukazuje, že Tuta Absoluta zde nyní nereaguje ani na ,,tradiční" pesticidy, které jsou primárně určeny k jejímu vymýcení.

Pro Maroko je nyní velmi důležité nalézt dlouhodobější řešení, nejen zachránit úrodu zemědělského roku 2016/17, zároveň své usilí směřuje k regulérní setbě (červenec, srpen) nových rostlin s výhledem bohaté sklizně (od října 2017 do května 2018). Hlavního nepřítele však v tuto chvíli představuje čas, konkrétně velmi rychlá odpověď na agresivní šíření Tuta Absoluta v regionu Souss-Massa, a také dalších marockých regionech orientovaných na pěstování rajčat (El Jadida, Casablanca - zde je soustředěno vůbec nejvíc skleníkových pěstitelských areálů v zemi).

Hlavní investice do sektoru marockého zemědělství i nadále proudí ze státního programu Zelené Maroko (2,3 mld. EUR do konce roku 2020) s cílem připravit nové kultivační plochy (především skleníky) o rozloze 12 400 ha a pole (9 tisíc ha). Na celkem 28 tisíc ha zemědělské půdy budou nově dodány zavlažovací systémy, což má přispět k navýšení dosavadních výnosů.

V tomto kontextu se také jeví jako významná oborová příležitost odsolování mořské vody, dodávky biopreparátů do největších zemědělských pěstíren ovoce a zeleniny v Agadiru a blízkém okolí (viz již úspěšné působení jedné z českých firem zaměřených na tento segment). Maročané také hledají partnery pro společný rozvoj nových technologií pro ovocnářský a zelinářský průmysl.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Rabatu (Maroko). Autorka: Mgr. Jana Kostrounová, obchodní rada.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů