Pátek, 19. dubna 2024

Dotace na domovní čistírny vod jsou vyčerpané, vznikne jich 548

Dotace na domovní čistírny vod jsou vyčerpané, vznikne jich 548

Dotace na domovní čistírny odpadních vod jsou vyčerpané. Za velkého zájmu obcí byl dotační program se sto miliony korun vyčerpán čtyři měsíce před listopadovým koncem výzvy. Na Státní fond životního prostředí (SFŽP) přišlo 21 žádostí na 548 čistíren. Ministerstvo životního prostředí to uvedlo v dnešní tiskové zprávě. Úřad plánuje, že ještě letos vypíše další výzvu. Podle ministra Richarda Brabce (ANO) by mohla být vyhlášena v září. Zatím není rozhodnuto, kolik do ní půjde peněz.

Dotace jsou určené na čištění odpadních vod z domácností v obcích, kde napojení na společnou kanalizaci a čističku není možné, nebo by bylo příliš drahé.

Z 21 přijatých žádostí je nyní schváleno 14 s celkovou částkou přesahující 62 milionů korun. Dalších sedm projektů se posuzuje. "Díky 548 čistírnám bude nově zajištěno čištění odpadních vod pro 2785 lidí. Navíc za náklady, které jsou často podstatně nižší oproti budování centrálních čistíren odpadních vod a souvisejících stokových systémů," uvedl Brabec.

Dotaci využila například obec Dolní Lomná na Frýdecko-Místecku. "Naše obec je rozlohou roztříštěná, celkový počet obyvatel malý. Centrální část je sice napojena na veřejnou kanalizaci, ale náklady na odkanalizování okrajových částí jsme spočítali na 70 milionů korun. Utáhnout to je pro naši obec s desetimilionovým rozpočtem naprosto nereálné, a ani bychom nepokryli všechny domy," popsala situaci starostka Renata Pavlinová. V Dolní Lomné postaví ze 17milionové dotace domovní čistírny pro 158 bytů.

Podle odhadu ministerstva je v Česku zhruba 1,5 milionu lidí, kteří doma nemají připojení na kanalizaci. Podle Brabce je to jeden z důvodů špatné kvality povrchových vod.

V dotačním programu bylo možné získat 100.000 až 240.000 korun na jednu čistírnu, v závislosti na tom, kolik lidí ji využije. Dotace pokryje 80 procent nákladů, zbytek musí obce uhradit ze svého.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů