Čtvrtek, 28. března 2024

Firma dostala za skladování sudů v Týništi pokutu 300.000 Kč

Firma dostala za skladování sudů v Týništi pokutu 300.000 Kč

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové udělila pokutu 300.000 korun firmě EKO - CONTAINER SERVICE za to, že v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku bez povolení nakládala s kontejnery a sudy znečištěnými různými chemikáliemi. ČTK o tom dnes informovala Jana Jandová z ČIŽP.

Firma podle inspektorů od října 2015 do konce května 2016 převzala od různých subjektů téměř 29.000 použitých sudů a kontejnerů, které po vyčištění nebo repasování znovu uváděla na trh. "Problém byl v tom, že k provozu zařízení ke sběru, výkupu a využívání odpadů neměla firma povolení. Dopustila se tak porušení zákona o odpadech," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové Lukáš Trávníček.

Firma se podle inspekce dopustila dalšího pochybení tím, že více než sedm tisíc těchto kontejnerů a sudů přijala v rámci přeshraniční přepravy, což řádně neoznámila a neměla na to povolení ministerstva životního prostředí. Inspektoři také zjistili, že firma přes německé hranice přepravila 161 tun odpadní plastové drtě k dalšímu využití, přičemž k její přepravě přes hranice opět neměla povolení.

Společnost se proti pokutě uložené ČIŽP odvolala, ministerstvo však její odvolání zamítlo a pokutu potvrdilo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů