Čtvrtek, 18. dubna 2024

Prahu by na změnu klimatu mohli připravit také zahraniční vědci

Prahu by na změnu klimatu mohli připravit také zahraniční vědci

Prahu by na změnu klimatu mohli připravit také zahraniční vědci. Cestou ke spolupráci je zapojení hlavního města do mezinárodního projektu Urban Nature Lab, zkráceně UNaLab. Rada v úterý odsouhlasila podepsání smlouvy mezi městem, Institutem plánování a rozvoje (IPR) a dalšími partnery projektu. Informoval o tom magistrát. Podepsání smlouvy musí ještě schválit zastupitelstvo.

"Projekt umožní rozpracovat adaptační strategii Prahy, která je v současnosti vytvářena odborem ochrany životního prostředí Magistrátu hlavního města Prahy, do konkrétního akčního plánu s projekty za podpory pracovníků z nejprestižnějších zahraničních výzkumných institucí a měst," uvedla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Cílem je zvýšení odolnosti města vůči změně klimatu. Vlivem tepelného městského ostrova je v centru Prahy o dva až tři stupně vyšší teplota než na její periferii. To způsobuje zahušťování zástavby z materiálů, které do sebe kumulují teplo, jakými jsou například beton a asfalt. Teplotu dále zvyšuje intenzita dopravy a malé množství zeleně, která má schopnost zadržovat vodu a jejím vypařováním vzduch ochlazovat.

Možnými prostředky, kterými lze mírnit dopady uvedeného jevu, je posilování zelené a modré infrastruktury. Mezi tato opatření patří rozšiřování zeleně například i na střechy a fasády domů a zvyšování schopnosti terénu zadržet vodu.

Zvyšování teploty v metropoli dokládají naměřené teploty. Mezi lety 1911 a 1960 byla průměrná roční teplota v hlavním městě 9,1 stupně Celsia, od roku 1961 do 2010 průměrná roční teplota stoupla na 10,4 stupně. Loňská studie Univerzity Karlovy předpovídá do roku 2060 vzestup teploty v Česku o dalších 2,5 stupně Celsia.

UNaLab je projektem realizovaným v rámci výzkumného a inovačního programu Evropské unie Horizon 2020. Program je zaměřen na vědu a přenášení inovací na trh za účelem zlepšení života a ochrany životního prostředí. Pilotními městy projektu, který je podporován německou výzkumnou organizací Fraunhofer, jsou Eindhoven, Janov a Tampere.

V červenci pražská rada schválila strategii adaptace města na klimatickou změnu, která navazuje na Strategii přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách České republiky, kterou v roce 2015 schválila vláda. V prosinci 2015 se magistrát připojil k mezinárodní iniciativě Mayors Adapt, která ji zavázala vypracovat strategii do ledna 2018.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů