Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ve Frýdku-Místku vznikne faunapark

Ve Frýdku-Místku vznikne faunapark

Spolek pro Faunapark ve Frýdku-Místku, který chce v areálu bývalého ředitelství společnosti Slezan vytvořit místo pro trávení volného času, získal potřebné pozemky do pronájmu. Dnes se společností Slezan Holding uzavřel smlouvu na dobu neurčitou. ČTK to dnes řekl předseda spolku Petr Dvořáček. Jako první chtějí lidé kolem spolku udělat základní údržbu prostoru a audit všech stromů a také je ošetřit.

"Na toto už máme zajištěnou dotaci z města. Dál budeme chtít získat dotaci na odkrytí a úpravu původních chodníků. Toto bychom chtěli zvládnout ještě do konce roku," řekl Dvořáček.

Park, o jehož obnovu spolek usiluje, vznikl kolem roku 1890 na ploše téměř šesti hektarů. V parku bylo vysázeno mnoho domácích i exotických dřevin a květin. Chodníky a cestičky mezi záhony byly vysypány ozdobnou barevnou drtí a plochy doplňovaly okrasné nádoby s květinami. Uprostřed parku bylo zřízeno nevelké jezírko se dvěma zálivy, doplněné o mostek v japonském stylu. Vše sloužilo obyvatelům vily rodiny podnikatele Adolfa Landsbergera.

Nyní je areál v zanedbaném stavu. "Naším cílem je, abychom vytvořili bezpečné místo, kam by se lidé rád vraceli. Chceme navázat na historii parku a využívat jej jako v minulosti," řekl Dvořáček. V areálu by podle něj měla vzniknout klidová zóna s lavičkami, dětská kontaktní zoo s domácími zvířaty a dětské přírodní hřiště. "To by mělo být spojené i s malým edukačním centrem. Chceme také pozvednout povědomí dětí o přírodě, Beskydech a nakládání s odpady," řekl Dvořáček.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů