Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Mariánských Lázních vzniká dendrologická stezka

V Mariánských Lázních vzniká dendrologická stezka

V mariánskolázeňských parcích začala pro návštěvníky vznikat nová dendrologická stezka. S jejím budováním začali pracovníci odboru životního prostředí městského úřadu u příležitosti 200. výročí založení městských parků Václavem Skalníkem. V budoucnu by měl vzniknout komplexní informační systém, kde budou moci zájemci získat veškeré informace o zajímavých stromech a dřevinách ve městě. V tiskové zprávě o tom informovala Michaela Matznerová ze spolku Miluju lázně.

"Prvním krokem při tvorbě stezky bylo označení víc než stovky zajímavých nebo významných dřevin. Tyto jmenovky byly originálně navrženy a vyrobeny ve spolupráci s místní umělkyní Nelou Havlíčkovou, která se věnuje výrobě porcelánových objektů," uvedla Matznerová. Celkem bylo zatím označeno 110 kusů dřevin.

Do budoucna by pracovníci Správy veřejné zeleně rádi připravili například webové stránky, kde by bylo možné jednotlivé dřeviny najít a dočíst se o nich různé zajímavé informace. V plánu je také dendrologickou stezku doplnit několika informačními tabulemi přímo v parcích, kde se návštěvník dozví, kudy trasa vede, kde se na trase zajímavé stromy nacházejí nebo informace o historii jednotlivých částí parku.

"Park v historickém centru města je zajímavý nejenom svou kompozicí, ale také použitím různých taxonů (skupin). Navíc u asi 15 až 20 kusů označených dřevin je předpokládaný věk kolem 200 let, což znamená, že jsou v parku ještě z doby založení Václavem Skalníkem," doplnila Matznerová.

Václav Skalník byl český umělecký zahradník, botanik a představený Mariánských Lázní. V roce 1818 vypracoval pro Mariánské Lázně plán terénních a sadových úprav, v jehož centru se nacházel park, kolem kterého pak komponoval zástavbu. Obdiv k jeho zdejším úpravám vyjadřoval například Johann Wolfgang von Goethe. Ve vedení Mariánských Lázní působil 19 let, zasloužil se například o založení veřejné lázeňské nemocnice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů