Čtvrtek, 18. dubna 2024

Přírodovědci objevili u Toužimi na Karlovarsku vzácné rostliny

Přírodovědci objevili u Toužimi na Karlovarsku vzácné rostliny

Přírodovědci objevili u Toužimi na Karlovarsku vzácné rostliny. V jednom rybníčku našli řasu lesklenku vlasatou. ČTK to dnes řekla Martina Kišelová z Českého svazu ochránců přírody, který lokalitu vykoupil loni kvůli populaci obojživelníků.

Čtyři rybníčky u Toužimi jsou cenné nejen z hlediska živočichů, ale i rostlin. V jednom z rybníčků určili přírodovědci vzácnou řasu lesklenku vlasatou. "Výskyt této na vhodné prostředí velice citlivé řasy je považován za důkaz bohaté nabídky stanovišť na lokalitě," uvedla Kišelová. Pozemky u Toužimi svaz vykoupil z veřejné sbírky Místo pro přírodu.

Další objevy patří do říše cévnatých rostlin. "Například nález růžkatce bradavčitého, který je chráněným, silně ohroženým druhem. Objev je důkazem toho, že byť rybníčky vznikly kdysi dávno činností člověka, dnes je lze považovat za přirozené biotopy," uvedla Kišelová.

Ze zajímavějších druhů rostlin zmínila masožravou bublinatku jižní. Svou kořist, kterou tvoří drobný hmyz a jiní bezobratlí, lapá do speciálních měchýřků. Ty se dokážou otevřít během zlomku vteřiny a na základě podtlaku je kořist nasáta dovnitř měchýřku. Zde se natráví a rostlina z nich získá potřebné látky. "Přestože bublinatka není ohroženým druhem, i její přítomnost svědčí o kvalitě rybníčků. V naší krajině, kde se většina vodních nádrží používá k intenzivnímu chovu kaprů, nemá ani tento druh mnoho šancí, kde se uchytit," doplnila Kišelová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů