Úterý, 19. března 2024

Modrá zpráva: delší vodovodní i kanalizační síť, více čistíren odpadních vod, peníze na prevenci před povodněmi

Modrá zpráva: delší vodovodní i kanalizační síť, více čistíren odpadních vod, peníze na prevenci před povodněmi

Teplotně silně nadnormální byl na území České republiky rok 2016, průměrná roční teplota byla 8,7 °C. Je tak osmým nejteplejším rokem za 55 let, tedy od roku 1961, kdy se statistiky vedou. Uvádí to Zpráva o stavu vodního hospodářství České republiky v roce 2016, takzvaná Modrá zpráva, kterou minulý týden schválila vláda. Dokument jí, stejně jako v předchozích letech, předložilo Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí.

,,Českou republiku stále intenzivněji zasahuje sucho, jehož následky mohou být velmi závažné jak pro současnou generaci, tak i pro generace budoucí. Na rozdíl od povodní totiž sucho nastává pomalu a trvá většinou několik let. Jedním z cílů Modré zprávy za rok 2016 je proto seznámit čtenáře s tímto hydrologickým extrémem ve větším rozsahu. Ročenka je jedním z mála dokumentů, který přehledně shrnuje veškeré informace související s vodním hospodářstvím. Proto má neocenitelnou roli nejen pro prezentaci oboru vodního hospodářství, ale i pro pracovní a studijní účely mnoha organizací," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

V oblasti vodovodů a kanalizací byla podle Modré zprávy prodloužena délka vodovodní sítě o 535 km na 77 681 km, délka kanalizační sítě o 1 257 km na celkových 47 141 km. Více než 94 % obyvatel bylo zásobováno vodou z vodovodů a téměř 85 % obyvatel napojeno na kanalizaci, počet čistíren odpadních vod vzrostl na 2 554.

Publikace uvádí i přehled částek, které Ministerstvo zemědělství poskytlo v oblasti vodního hospodářství formou dotací. Ve sledovaném roce byly profinancovány téměř 2,7 miliardy korun na 693 akcí, tedy o 833 milionů korun více než v roce 2015. Mezi nejvýznamnější dotované oblasti spadá výstavba a technické zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizací, dotace této oblasti činila 1,9 miliardy korun. Druhou významnou oblastí s výší dotace 0,5 miliardy korun byla prevence před povodněmi zaměřená na realizaci opatření s retenčním účinkem.

Cílem Modré zprávy je každoroční přehled o vodním hospodářství a souvisejících činnostech v působnosti obou předkládajících resortů. Přináší nejen objektivní informace o událostech a procesech v oboru vodního hospodářství a souvisejících oborech v uplynulém roce, ale i předpokládané trendy vývoje, přehled dosažených změn či přehled sledovaných ukazatelů v delším časovém období.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů