Úterý, 16. dubna 2024

V Litoměřicích se otevře bezobalová prodejna, kde nakoupíte kvalitní potraviny i drogerii do vlastních nádob

V Litoměřicích se otevře bezobalová prodejna, kde nakoupíte kvalitní potraviny i drogerii do vlastních nádob

V pondělí 4. září přivítá své zákazníky nově otevřená litoměřická prodejna, ve které bude možné nakoupit potraviny a drogerii na váhu do vlastních nádob, tedy bez obalů. Jedná se o první obchod tohoto druhu v Ústeckém kraji a cílem projektu je ušetřit domácnostem mnoho kilogramů zbytečných obalů. Tento netradiční koncept nakupování však není určen pouze pro ekologicky uvědomělé jedince, ale také pro ty, kteří mají zájem o kvalitní zboží za příznivou cenu.

Obchod bude prodávat přes šest desítek druhů zboží a nabídka se bude postupně rozšiřovat, mimo jiné i o přírodní kosmetiku. Potraviny budou v prodejně skladovány za přísných hygienických podmínek ve velkých nádobách. Zákazníci mohou přijít s vlastními obaly nebo si na místě koupit papírové či plátěné sáčky. Bezobalové obchody, které mají v západní Evropě a USA již dlouholetou tradici, fungují v Čechách zhruba v deseti českých městech a neustále jich přibývá, což dokazuje, že se jedná o velice úspěšný trend. ,,Rozhodli jsme se umožnit zákazníkům z Litoměřic a okolí pořídit si kvalitní potraviny a drogistické zboží a přitom neplatit zbytečné jednorázové obaly a s tím související investice do marketingu a reklamy firem, které výsledný produkt několikanásobně prodražují," říká Martina Válková, majitelka nové bezobalové prodejny s originálním názvem Meloun - ani jeden obal. Nespornou výhodou pro zákazníky je také skutečnost, že si mohou do své nádoby či sáčku odebrat přesně tolik, kolik potřebují a nejsou tedy odkázáni na danou velikost balení. ,,Pro zákazníky, kteří nám předem dodají své nádoby a nákupní seznam, nákup připravíme a oni si jej pak pouze vyzvednou. Kompletní přehled sortimentu najdou zájemci na facebookové stránce s názvem: Meloun-ani jeden obal," přibližuje nabídku služeb nové prodejny Martina Válková.

Zákazníky do bezobalových prodejen často přivedou například obavy z chemických látek obsažených v umělohmotných obalech, dětské alergie či neochota přispívat k zaplavování Země množstvím odpadu, znečišťování moří a oceánů. ,,Jenom v Česku vyprodukuje čtyřčlenná rodina 1,2 tun odpadu ročně. Britští vědci v roce 2015 zjistili, že každý rok se do světových vod dostane 8 milionů tun plastů. Ty se pak působením mikroorganismů rozpadají na velice škodlivé karcinogenní mikroplasty a putují potravním řetězcem zpět k člověku," vysvětluje Martina Válková, maminka dvouleté Amélie, jeden z důvodů proč se rozhodla ve svém rodném městě otevřít tuto netradiční prodejnu a dodává: ,,doufáme, že se nám v Litoměřicích podaří získat mnoho bezobalových nadšenců, kteří stejně jako moje rodina objeví kouzlo života bez zbytečného odpadu."

Nový obchod bude sídlit v ulici Velká Dominikánská a svůj provoz zahájí symbolicky 4. září, kdy začíná mezinárodní Týden bez odpadu. ,,Otevření našeho obchodu jsme naplánovali záměrně na tento datum, abychom zvýšili povědomí o hromadění odpadu a inspirovali k jeho omezování," dodává Martina Válková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů