Pátek, 29. března 2024

Budoucnost energie v Evropě

Budoucnost energie v Evropě

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) zveřejnila 29. srpna Signály 2017, které se zabývají evropským energetickým systémem a přechodem k čisté, inteligentní a obnovitelné energii.

V mnoha ohledech energie ovládá náš život a záleží na spolehlivém zásobování energií za přijatelnou cenu, ale za jakou cenu pro naše životní prostředí?

Stále spoléháme na spalování fosilních paliv, abychom získali většinu energie, kterou používáme, a spalování fosilních paliv nás všechny ovlivňuje tak či onak. Uvolňuje znečišťující látky do ovzduší a poškozuje naše zdraví. Také uvolňuje skleníkové plyny a přispívá ke změně klimatu. Jsme v kritickém rozhodovacím bodě - negativní dopady naší současné energetické volby na jedné straně a příležitosti, které nabízejí čisté zdroje energie na straně druhé. Letošní "EEA signály 2017 - Tvorba budoucnosti energie v Evropě: čisté, inteligentní a obnovitelné" zkoumá stav evropského energetického systému a současných trendů.

Evropské země spotřebovávají méně energie než před deseti lety, a to především z důvodu zvýšení energetické účinnosti. Evropa také spoléhá méně na fosilní paliva díky úsporám energie a rychlejšímu než očekávanému využívání obnovitelné energie.

Signály 2017 obsahují články, které se zabývají tím, jak Evropa směřuje k obnovitelným zdrojům energie a výhody plynoucí ze zlepšení naší energetické účinnosti. Také profiluje dopad změny klimatu na náš energetický systém, budoucnost elektrického vozu a jeho dopad na síť a rozhovor o výrobě biopaliv. Zajišťuje také cenově dostupné dodávky energie místně v rámci stále se měnících globálních trhů s energií.

EEA vydává Signály každoročně ve snadno čitelném formátu a zkoumá klíčové otázky, které jsou předmětem zájmu o environmentální diskusi a širší veřejnosti.

Dokument ke stažení ZDE.

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů