Pátek, 19. dubna 2024

Touha po zisku vede k ekologické krizi, uvedli lídři křesťanství

Touha po zisku vede k ekologické krizi, uvedli lídři křesťanství

Ekologickou krizi způsobuje nezodpovědné nakládání se zdroji planety a bezbřehá touha po zisku. Ve svém dnešním prohlášení to uvedli nejvyšší představitelé římskokatolické a ortodoxní církve. Světové vůdce přitom vyzvali, aby na tuto krizi společně reagovali. Zdůraznili také, že klimatickými změnami nejvíce trpí ti nejchudší.

"Země nám byla svěřena jako úžasný dar a odkaz, za který všichni sdílíme zodpovědnost," napsali papež František a konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I., který zaujímá nejvlivnější postavení mezi ortodoxními církvemi.

Křesťanští duchovní jsou přesvědčeni, že člověk zaujal vůči přírodě "morálně úpadkový" přístup. "Naše nenasytná touha manipulovat a kontrolovat omezené zdroje planety a naše chtivost neomezeného zisku na trzích - to vše nás odcizilo původnímu účelu stvoření. Již nerespektujeme přírodu jako sdílený dar, považujeme ji za soukromý majetek," poznamenali u příležitosti Světového dne modliteb za péči o stvoření.

Podle obou mužů má tento přístup dlouhodobé tragické důsledky. Změny klimatu dopadají hlavně na nejchudší, upozornili v textu zveřejněném na webu rozhlasové stanice Radio Vaticana.

"Naléhavě vyzýváme všechny odpovědné osoby, aby vyslyšely pláč Země a řešily potřeby marginalizovaných, ale především aby reagovaly na prosbu miliónů (lidí) a podpořily světový konsensus pro uzdravení našeho zraněného stvoření," napsali na závěr prohlášení. Trvalé řešení ekologické krize vyžaduje kolektivní spolupráci založenou na upřednostnění solidarity, dodali.

Agentury AP a Reuters připomínají, že prohlášení se sice výslovně neobrací na žádnou zemi ani osobu, ale přichází poté, co nový americký prezident Donald Trump ohlásil odchod Spojených států z Pařížské dohody o ochraně klimatu z roku 2015.

Trumpův krok vyvolal takřka bezvýhradně kritické reakce po celém světě. Zklamání a rozhořčení vyjádřili politici, zástupci řady firem i vědci.

Dohoda, kterou podepsalo 195 zemí včetně ČR, si za hlavní cíl klade prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Podle Trumpa přestavuje dohoda pro americkou ekonomiku neúměrnou finanční zátěž. USA patří spolu s Čínou k největším znečišťovatelům ovzduší na světě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů