Pátek, 29. března 2024

Praha spustila stránku, kde mohou lidé darovat nepotřebné věci

Praha spustila stránku, kde mohou lidé darovat nepotřebné věci

Pražané se mohou zbavovat nepotřebných věcí na webu praho.nevyhazujto.cz, který spustilo hlavní město. Prostřednictvím této služby lidé darují jen za odvoz předměty, které mohou někomu dalšímu posloužit. Dnes o tom informoval magistrát. Kolem dnešních 15:00 bylo na webu v nabídce téměř 3800 předmětů v několika kategoriích, jakou je například dům a zahrada, sport a cestování nebo knihy a tisk.

"Doufáme, že občané tuto novou službu budou využívat, a ušetří tím životní prostředí, své peněženky a místo ve své popelnici nebo v odpadkovém koši," uvedla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Jde o další projekt s cílem předcházení vzniku odpadů, který realizuje odbor ochrany prostředí pražského magistrátu. Praha nyní také hledá vhodné prostory k provozování Re-Use centra. V něm budou lidé fungující, ale pro ně už nepotřebné věci odkládat a jiný si je bude moci za symbolický poplatek koupit. Výtěžek z prodeje má být využit na podporu systému nakládání s opady ve městě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů