Úterý, 19. března 2024

Do muzea míří spotřebiče s příběhem

Do muzea míří spotřebiče s příběhem

,,Bylo mi líto ho vyhodit a teď se možná dočká obdivu. Jedná se vysavač Elektrolux Z 25 s příslušenstvím. Rok výroby neznám, zdědil jsem ho i s chalupou." To je jen jedna citace z e-mailů, ve kterých nabízejí lidé z celé republiky staré elektro do sbírek Národního technického muzea v Praze. Tenhle přišel z Tanvaldu.

Vyzval je k tomu kolektivní systém pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů ELEKTROWIN v rámci soutěže s názvem Máte doma muzejní kousek? Ta měla původně uzávěrku 31. srpna, pro velký zájem ale byla po dohodě s NTM prodloužena až do 13. září.

,,Další soutěžící, tentokrát z Lysé nad Labem, poslal fotografie s nabídkou elektrické odstředivky prádla z roku 1958," líčí Táňa Modlová, která je ve společnosti ELEKTROWIN a.s. garantem spolupráce s odborníky z muzea.

Ani tento pisatel sice nezná další podrobnosti o osudech nabízeného spotřebiče, zároveň ale ,,děkuje za pochopení a také za dobrý nápad, jak zachovávat dědictví našich šikovných předků".

Právě podrobnosti o tom, kdo, kde a jak spotřebič používal, stejně jako třeba původní obal, návod k použití nebo prodejní doklad dělají ze starého elektra v očích pracovníků muzea opravdu zajímavé kousky. Také možná zaujme kurátorku expozice Technika v domácnosti Lucii Střechovou nabídka pračka WM 66, která byla podle pisatelky soutěžního e-mailu zakoupena 22. 1. 1966 v Domácích potřebách Hradec Králové. Nejenže k ní existuje původní a kompletní návod k použití i paragon, ale k dispozici je také dokumentace související s reklamací, opravami a další korespondence s výrobcem.

Podle Střechové nejde ani tak o hledání unikátů, jako spíš o doplnění jednotlivých řad, které dosud nebyly kompletní. ,,Ve sbírkách scházejí spíš spotřebiče z 80. a 90. let 20. století, ne tedy ty úplně nejstarší," vysvětluje kurátorka.

Stále tedy můžete posílat své nabídky muzeu na e-mailovou adresu muzejni.kousek@elektrowin.cz. Spotřebič vyfoťte, doplňte jeho popis - odhadované stáří, stav, dochované příslušenství, případně další informace (manuál, návod, prodejní doklad, apod.) - a pak se těšte.

Za každý spotřebič vybraný kurátorem Národního technického muzea pro rozšíření sbírky obdrží jeho majitel drobný dárek a čestnou vstupenku do NTM pro dvě osoby s platností šest měsíců.

Pokud bude spotřebič vybrán do sbírky Národního technického muzea, postupuje dárce automaticky do slosování o tři poukázky na spotřební zboží v hodnotě 2000 Kč. To proběhne 23. září 2017 v Praze na Letné během vyvrcholení celorepublikového seriálu zábavně naučných ekologických akcí kolektivního systému ELEKTROWIN Přelez, přeskoč, recykluj!

Vysavač Elektrolux Z 25, který soutěžící ,,zdědil i s chalupou"

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů