Úterý, 19. března 2024

Kolem Velikonočního ostrova vznikne velká mořská rezervace

Kolem Velikonočního ostrova vznikne velká mořská rezervace

Kolem chilského Velikonočního ostrova, který leží v Tichém oceánu asi 3700 kilometrů od pobřeží Jižní Ameriky, vznikne největší mořská přírodní rezervace v Latinské Americe. Rozhodli o tom obyvatelé ostrova v nedělním referendu, o jehož výsledcích informovala chilská média.

"Vytvoří se tak největší chráněná oblast v Latinské Americe, co se týče mořských pobřežních vod," uvedl chilský ministr životního prostředí Marcelo Mena. Chráněná oblast bude na rozloze 720.000 kilometrů čtverečních, což je asi dvakrát tak velké území jako Německo.

Rezervaci bude spravovat vláda a zástupci domorodého obyvatelstva Velikonočního ostrova. Ostrov, jemuž se v domorodém jazyce říká Rapa Nui, obývá asi 5000 lidí, z toho asi 40 procent tvoří Polynésané.

Rozhodnutí zřídit kolem Velikonočního ostrova mořskou přírodní rezervaci přívitali ochránci životního prostředí. "Hlavním problémem Rapa Nui je ilegální rybolov," vysvětlil ekolog Maximiliano Bello. Dodal, že v oblasti se loví zejména tuňáci, žraloci a mečouni. Podle Bella je tam loví ilegálně i řada cizinců, mimo jiné z Japonska, Číny, ale i ze zemí EU, například Španělska.

Část Velikonočního ostrova já už nyní národním parkem, který je od roku 1995 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Proslavily ho zejména tajemné obří sochy, zvané moai. Tyto lidské postavy s velkou hlavou a bez nohou vytvořili domorodí obyvatelé ve 13. až 15. století. Původně jich bylo na ostrově zhruba 900, největší z nich měřila asi 10 metrů a vážila kolem 82 tun.

Dlouho bylo záhadou, jak tak obří sochy obyvatelé ostrova přemisťovali. Jednu z možností ověřil v roce 1986 přímo na ostrově po boku norského cestovatele Thora Heyerdahla český technik Pavel Pavel. "Rozhýbal jsem je ze strany na stranu, podobně jako chodil golem v Císařově pekaři," vysvětlil Pavel svou metodu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů