Úterý, 19. března 2024

Prodej aut s alternativním pohonem v EU vzrostl o 38 procent

Prodej aut s alternativním pohonem v EU vzrostl o 38 procent

Počet registrací nových automobilů s alternativním pohonem v Evropské unii ve druhém čtvrtletí vzrostl o 38 procent na 204.502 vozů. Na celkovém prodeji aut měly tyto vozy podíl 5,1 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo evropské automobilové sdružení ACEA.

Čistě elektrické vozy měly na celkovém prodeji aut podíl 1,2 procenta a jejich prodej se zvýšil o 45,8 procenta. Registrace hybridních vozů vzrostly o 61,1 procenta, registrace vozů poháněných propanem nebo zemním plynem se zvýšily o 3,3 procenta.

Vysoký byl růst na všech pěti velkých automobilových trzích EU. V Německu se prodej vozů s alternativním pohonem zvýšil o 91,9 procenta a ve Španělsku o 80,7 procenta. Ve Francii vzrostl o 28,6 procenta, v Británii o 24,4 procenta a v Itálii o 18,1 procenta. Ve většině těchto zemí prodej táhnou hlavně elektrické a hybridní elektrické vozy. V Itálii výrazně oživuje poptávka po vozech na zkapalněný ropný plyn (LPG).

V České republice se podle údajů ACEA prodej vozů s alternativním pohonem zvýšil o 45,3 procenta na 1820. Prodej hybridních elektrických vozů se více než zdvojnásobil na 723 a prodej elektrických dobíjecích vozů vzrostl o 45,2 procenta na 61.

Za celé pololetí prodej aut s alternativním pohonem v EU vzrostl o 37,8 procenta na 417.894 vozů. V České republice se zvýšil o 46 procent na 3572 vozů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů