Středa, 17. dubna 2024

Dotace na elektroauta čerpají Slováci pomalu, možná je prodlouží

Dotace na elektroauta čerpají Slováci pomalu, možná je prodlouží

Necelé čtyři měsíce před plánovaným ukončením programu státních dotací na podporu nákupu elektromobilů a hybridních vozů na Slovensku zůstává větší část balíku peněz nevyčerpána. Vyplývá to z údajů tamního svazu automobilového průmyslu. Ministerstvo hospodářství nevyloučilo, že projekt poskytování příspěvků prodlouží.

Dotace vystačí na podporu nákupu více než tisícovky vozidel, dosud však zájemci do programu přihlásili pouze zhruba 300 aut. To je navíc jen zlomek z celkového prodeje osobních aut na Slovensku.

Poskytování dotací začalo loni v listopadu a příspěvky lze podle původních podmínek čerpat na auta zaregistrovaná do konce letošního roku. Mluvčí slovenského ministerstva hospodářství Maroš Stano ČTK řekl, že úřad projekt vyhodnotí. Nevyloučil jeho prodloužení na další období.

Stát a svaz automobilového průmyslu vyčlenily na podporu rozšíření elektromobilů na Slovensku přes 5,2 milionu eur (135,7 milionu korun). Příspěvek na nový automobil pouze s elektrickým pohonem činí 5000 eur (130.550 korun), u plug-in hybridů to je 3000 eur (78.330 Kč). Dotaci nedostanou zájemci najednou, ale v průběhu zhruba dvou let od registrace vozu.

Slovensko je největším výrobcem automobilů v přepočtu na obyvatele. Elektromobily v zemi vyrábí továrna německé automobilky Volkswagen, a to model malého městského vozidla Volkswagen e-up!. Většinu z loňské produkce závodu ale tvořila sportovně-užitková vozidla.

Zájem o elektromobily, které jsou výraznější dražší než auta na konvenční pohon, je na Slovensku dlouhodobě nízký. Před zavedením dotací se v zemi prodaly spíše jen desítky elektromobilů nebo hybridních vozů ročně.

Adrian Bobok

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů