Úterý, 19. března 2024

Stát dá příští rok podporovaným zdrojům energie stejně jako letos

Stát dá příští rok podporovaným zdrojům energie stejně jako letos

Stát dá příští rok podporovaným zdrojům energie dotaci 26,2 miliardy korun, její výše tak bude stejná jako v letošním roce. Dnes o tom rozhodla vláda. V tiskové zprávě to oznámilo ministerstvo průmyslu, které vládě návrh předložilo. V polovině srpna i minulý týden kabinet jednání o bodu přerušil.

"Uvedené prostředky budou poskytnuty v souladu se zákonem o podporovaných zdrojích energie na dotace pro podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů, vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a na provozní podporu tepla z obnovitelných zdrojů pro rok 2018," uvedl dnes ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD)

Předseda rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Vladimír Outrata v nedávném rozhovoru s ČTK uvedl, že příští rok budou celkové náklady na podporované zdroje energie činit zhruba 43,8 miliardy Kč. Část podpory, kterou nepokryje dotace ze státního rozpočtu, zaplatí převážně spotřebitelé.

Podporu takzvaným zeleným zdrojům vyplácí od roku 2013 Operátor trhu s elektřinou (OTE) na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba miliardy korun v roce 2006 na více než 40 miliard korun v posledních třech letech. Celkem bylo na podporu takzvané zelené energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno téměř 250 miliard korun.

Předkládané nařízení vlády kromě limitu peněz nestanoví žádné podmínky, jak mají být dotace použity, ani další náležitosti, které upravuje zákon o podporovaných zdrojích energie. Norma je nicméně nutným předpokladem k čerpání těchto dotací.

Ministři už na začátku září rozhodli, že více než 3000 zelených zdrojů energie zřejmě čeká kontrola, zda nepobírají příliš velké dotace. Ministerstvo průmyslu uvedlo, že takzvaná překompenzace podpory může vzniknout kvůli kumulaci podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) s jinou podporou nebo nadhodnocením výrobních nákladů, které jsou při výpočtu podpory elektřiny z OZE zohledňovány.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) pak při srpnovém jednání vlády uvedl, že kabinet požádal ministra financí Ivana Pilného (ANO), aby se začal zabývat možným zvýšením solární daně. Důvodem jsou podle něj vysoké odvody ze státního rozpočtu na podporu obnovitelných zdrojů energie i nepřiměřené zisky z tohoto podnikání. Předseda dozorčí rady Solární asociace Jan Fousek označil návrh za populistický předvolební krok.

Solární daň 26 procent byla zavedena v roce 2010 pro fotovoltaické elektrárny s instalovaným výkonem nad 30 kW uvedených do provozu v letech 2009 a 2010. Tento odvod měl platit v letech 2011 až 2013. V roce 2013 byla jeho platnost prodloužena na neurčito, zároveň klesl na deset procent a omezil se na elektrárny uvedené do provozu v roce 2010.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů