Pátek, 29. března 2024

Podzimní Flora představí nejlepší produkty ovocnářů a zelinářů a hlásí návrat ke kořenům

Návrat ke kořenům. Tak zní hlavní motto 22. ročníku celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc (Hortikomplex)

Podzimní Flora představí nejlepší produkty ovocnářů a zelinářů a hlásí návrat ke kořenům

Na stejnojmenném výstavišti čeká i letos všechny návštěvníky od 5. do 8. října vedle špičkového ovoce a zeleniny také krásně nazdobená expozice v pavilonu A, dále bohatý program se spoustou lákadel doplněný již tradičně oblíbeným festivalem gastronomie a nápojů Olima, Podzimními zahradnickými trhy, Flora koštem, projektem Rozkvetlé památky a letos i mezinárodní přehlídkou ovoce Europom.

Hlavní expozici letošní podzimní Flory bude opět ukrývat největší pavilon A. Tentokrát ponese motto Návrat ke kořenům a představí se zde ti nejlepší tuzemští pěstitelé z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR. Výstavu, jež získala záštitu ministra zemědělství Mariana Jurečky, doplní i odborné přednášky na podiu hlavního pavilonu. Chybět na letošní poslední etapě Flory však nesmí ani společná expozice Českého zahrádkářského svazu, který letos slaví 60 let od svého založení. Nádherně vybarvená jablka a švestky, ale i rozmanitá kořenová zelenina, papričky, tykve, brambory a samozřejmě květiny od tuzemských zahrádkářů budou k vidění v pavilonu G. K tomu samozřejmě také vyhledávaný prodej burčáku a vín nebo bezplatné poradenství.

Český zahrádkářský svaz se však v rámci letošní podzimní Flory představí ještě v jedné roli, a to jako hlavní organizátor mezinárodní přehlídky ovoce Europom v pavilonu B. Ta se vůbec poprvé koná v České republice a prezentuje národní pěstitele, jejichž sortiment se vymyká nebo neměl dosud šanci se z jakýchkoli důvodů uplatnit v běžné nabídce velkoobchodních a maloobchodních řetězců. Velký prostor zde dostanou i krajové odrůdy. Návštěvníci se na Europomu mohou seznámit s celým procesem šlechtění, pěstování a zpracování ovoce. K ochutnávce jsou pro ně připraveny fresh juicy, sušené plody, pálenky, mošty a další více či méně známé produkty.

Festival gastronomie a nápojů Olima nabídne návštěvníkům výstaviště osvědčené taháky
v podobě Dnů moravských vín s řízenými degustacemi vedenými zkušenými odborníky-sommeliéry či soutěže cukrářů a kuchařů Olima Cup. Budoucí i současní mistři kuchařského řemesla budou letos připravovat inovativní pokrmy, jejichž hlavní surovinou je vepřová pečeně bez kosti. Mladí cukráři si vyzkoušejí zdobení dortu na téma svátek zamilovaných, jejich zkušenější kolegové pak uchystají slavnostní výrobek s tématikou vinobraní. Soutěží otevřenou pro každého předem přihlášeného zájemce bude vyřezávání dýní a také tvorba květinové kompozice na libovolné téma. Novinkou soutěže bude první ročník mistrovství česko-slovenských bábovek a koláčů. Součástí Olimy je rovněž 14. ročník Grand Prix ovocných destilátů Flora košt, vyhlášení výsledků proběhne v sobotu ve 13 hodin.

Podzimní zahradnické trhy lákají na široký sortiment rostlin, výpěstků, semen, zahrádkářských pomůcek či hobby potřeb. Chybět nebudou ani atrakce pro děti, dále burčák, medovina, svařené víno a jiné občerstvení. Před pavilonem A se lidé budou moci pokochat také přehlídkou ovocných školkařských výpěstků - stromků a keřů - pod záštitou Školkařského svazu OU ČR.

Doprovodný program poslední zelené výstavy letošního roku na olomouckém výstavišti se bude odehrávat hned na dvou pódiích; to vedle pavilonu A představí v pátek a v sobotu pásmo Receptáře s osvědčenými poradnami, recepty, ochutnávkami a soutěžemi. Hlavními hvězdami budou v pátek od 13 hodin Jiří Štědroň a o den později ve stejný čas Jakub Smolík. Scéna Samba naproti palmovému skleníku bude patřit ve čtvrtek soutěži základních škol ve vyřezávání dýní Dýňodlabání. V sobotu zde najde své místo zábavný den s časopisem Zahrádkář připomínající šedesátiny ČZS ukázkami kulinářského umění a ochutnávkami, odbornými přednáškami, poradnami, ale i hudebními čísly. V neděli se Samba promění na Hollywood scénu s úspěšnými účastníky talentové soutěže World Championships of Performing Arts - mimo jiné zpěvačkami Terezou Annou Maškovou a Izabelou Jati, tanečnicí Sárou Lamprecht či finalistou televizní Superstar Martinem Šafaříkem.

V průběhu trvání poslední letošní Flory zkrášlí vybrané olomoucké pamětihodnosti květinová výzdoba v rámci akce Rozkvetlé památky. Již pátý ročník tohoto projektu nechá rozkvést památky živými díly předních mistrů floristů z tuzemska i zahraničí. Květinová aranžmá budou k vidění od
5. do 15. října v kostelech sv. Mořice, sv. Michala, Panny Marie Sněžné, Zvěstování Panny Marie (kapucínský kostel) a také v kapli sv. Jana Sarkandra. Novinkou letošního ročníku je floristická soutěž Pohár podzimní Flory 2017, v jejímž rámci všechny zúčastněné týmy předvedou své umění ve čtvrtek 5. října v zahajovací den výstavy na pódiu v pavilonu A olomouckého výstaviště.

Na podzimní Floru se vyplatí cestovat vlakem Českých drah. I na tuto etapu výstavy se totiž lze svézt na zvýhodněnou jízdenku VLAK+ Flora. Sleva činí 50 procent na zpáteční jízdné z kterékoliv místa v ČR. Aby byla jízdenka se slevou VLAK+ uznána i pro zpáteční cestu, je nutné si ji nechat označit razítkem ve stánku Českých drah, který bude umístěn ve foyer pavilonu A. Jízdenku se slevou VLAK+ lze přitom zakoupit do všech stanic začínajících jménem města Olomouc - tedy i na zastávky Smetanovy Sady nebo Nová Ulice, které leží na dohled od výstaviště.

Brány podzimní Flory Olomouc 2017 budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin, v neděli do pěti odpoledne. Plné vstupné na výstavu činí 140 Kč, v online předprodeji prostřednictvím webových stránek www.flora-ol.cz pak 120 korun. Důchodci a studenti zaplatí 80 a děti od 6 do 15 let
30 korun. Za rodinné vstupné pro dvě dospělé osoby a jedno až čtyři děti dají návštěvníci 250 korun na internetu a 280 na místě, děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníci s průkazem ZTP a ZTP-P mají vstup na výstaviště zdarma. Speciální vstupné pro žáky a studenty včetně pedagogického doprovodu v počtu nejméně deseti osob pak činí 20 korun.

ZÁKLADNÍ INFORMACE
FLORA OLOMOUC 2017 - podzimní etapa (Hortikomplex): celonárodní výstava ovoce, zeleniny
a školkařských výpěstků
OLIMA: festival gastronomie a nápojů
PODZIMNÍ ZAHRADNICKÉ TRHY: prodej květin, okrasných dřevin, zahradnického sortimentu, pomůcek, potřeb pro zahradníky a zahrádkáře
EUROPOM: mezinárodní přehlídka ovoce
Doba konání: 5. - 8. října 2017, 9.00 - 18.00 hodin (neděle 9.00 - 17.00 hodin)
Místo konání: Výstaviště Flora Olomouc, a. s. - Smetanovy sady, pavilony A, E, G, H, exteriéry
Spolupořadatelé: Zelinářská unie Čech a Moravy, Ovocnářská unie ČR, Český zahrádkářský svaz, Školkařský svaz OU ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů