Pátek, 19. dubna 2024

Krajský úřad uložil nymburské zinkovně AZOS čtyřmilionovou pokutu

Krajský úřad uložil nymburské zinkovně AZOS čtyřmilionovou pokutu

Středočeský krajský úřad uložil nymburské zinkovně a lakovně AZOS čtyřmilionovou pokutu za hrubé porušení integrovaného povolení k výrobě. Informaci Českého rozhlasu potvrdil ČTK mluvčí hejtmanství Pavel Lochař. Vzhledem k tomu, že správní řízení s firmou stále pokračuje, nechtěl Lochař specifikovat, jakých pochybení se podnik ve svém provozu dopustil. Firma AZOS se podle svého mluvčího Karla Samce proti pokutě odvolala.

Inspektoři krajského úřadu navštívili letos AZOS v rámci kontroly již třikrát. "S uvedeným závěry lednové kontroly Odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Středočeského kraje zásadně nesouhlasíme. Navíc nejde o pravomocné rozhodnutí a my už jsme se proti němu i udělené pokutě v zákonné lhůtě odvolali. Zatím jsme proti výtkám zmíněného odboru z již dříve prováděných kontrol vždy uspěli s naším odvoláním a žádnou jím stanovenou pokutu platit nemuseli. Všechna zjištění z lednové kontroly opět pokládáme za účelová - za každou cenu na AZOS něco najít," komentoval pokutu Samec.

Zápach z provozu firmy AZOS obyvatele Nymburka dlouhodobě obtěžuje. Firma s kritikou nesouhlasí a tvrdí, že splňuje veškeré předpisy. V červnu skončilo soudní jednání mezi městem Nymburk a společností AZOS. Podle soudu se neprokázalo, že zápach z provozu obtěžuje okolí víc než ostatní podniky v průmyslové zóně. Město se u soudu domáhalo toho, aby firmě nařídil zápach snížit. Druhou část žaloby, v níž Nymburk žádal zastavení provozu, soud postoupil příslušným úřadům, protože podle soudkyně není kompetentní v této věci rozhodovat. Nymburk se proti rozsudku odvolal, případ proto bude pokračovat u krajského soudu.

Během několika soudních jednání vypovídali jak obyvatelé okolní obytné zóny, tak zaměstnanci zinkovny. Nymburští obyvatelé říkali, že často cítí kovový zápach a mají zdravotní komplikace. Zaměstnanci firmy naopak uváděli, že žádný zápach necítí a jsou zdraví.

Vedení města se několikrát setkalo jak s vedením zinkovny, tak se zástupci spolku Permanent, který proti zinkovně bojuje. Chtěli si vyjasnit postoje a názory na věc a prověřit informace, které předávalo minulé vedení města. O problému radnice jedná také se Středočeským krajem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů