Čtvrtek, 28. března 2024

Plzeň likviduje černé skládky, které mají na svědomí bezdomovci

Plzeň likviduje černé skládky, které mají na svědomí bezdomovci

Miliony korun vynaloží ročně Plzeň na likvidaci černých skládek po městě. Část z nich mají na svědomí bezdomovci, kteří se usazují v opuštěných stavbách, pod mosty, v parcích či bývalých zahrádkářských koloniích. Žijí ve stanech, v provizorních obydlích z igelitů a plachet, jejich okolí je plné odpadků. Při průzkumu v roce 2014 bylo ve městě asi 250 lidí bez domova, dnešní odhady mluví o 800 bezdomovcích, řekl dnes ČTK primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Část černých skládek a obydlí bezdomovců dnes město za asistence strážníků likvidovalo.

Situaci s bezdomovci se Plzni asi nikdy nepodaří zcela vyřešit, připustil primátor. Zatím se magistrát a obvody pustily do první fáze, a to do opakované likvidace míst, kde bezdomovci bydlí a vytvářejí skládky. "V druhém sledu je to nabídnout těm lidem možnost restartu, tak zvané druhé šance," uvedl Zrzavecký. Zdaleka ne všichni bezdomovci jsou ale ochotní se zapojit, velká část z nich nechce svou situaci aktivně řešit.

Jednou z možností, kterou chce do konce roku navrhnout, je pořízení starých stavebních buněk. Bezdomovcům, kteří jsou ochotní něco dělat, by město nabídlo veřejně prospěšnou práci a ubytování v buňkách. Stály by v odlehlejších místech města a za bydlení v nich by bezdomovci plnili nějakou práci, například by udržovali a hlídali určité území, část parku nebo lesa. Podobně to podle primátora funguje v jedné z částí Prahy. "Pakliže budou tito lidé respektovat pravidla, nebudou požívat alkohol a drogy, jsme v další fázi schopni jim nabídnout ubytovnu," řekl primátor.

Většina bezdomovců v Plzni jsou cizinci, především Slováci. Jsou to často bývalí agenturní zaměstnanci, kteří přijeli za prací a bydleli na ubytovně. Když práci ztratí a nemohou si dovolit ubytovnu dál platit, skončí na ulici, řekl primátor.

Opakované vyklízení nepořádku z míst, kde se skupiny bezdomovců zdržují, je nekonečná práce, řekl starosta čtvrtého obvodu Michal Chalupný (ČSSD). "Oni mezi těmi lokalitami migrují, tady jednou žije jen jeden, jednou je jich tady 30," řekl v malém lesíku nedaleko Jateční třídy. Obvodu se podle něj osvědčila pouze jedna metoda, a to kompletní likvidace, vykácení dřevin, vyčištění a úprava plochy. V minulosti se tak obvod zbavil dvou velkých lokalit, kde se bezdomovci hromadně zdržovali. "Bohužel většina těch lidí nemá zájem něco zlepšit, v obvodu bychom ihned na veřejné práce najali deset lidí, ale nikdo nechce," dodal.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů