Sobota, 20. dubna 2024

Trosky po cunami nesly Pacifikem stovky mořských tvorů

Trosky po cunami nesly Pacifikem stovky mořských tvorů

Po vlně cunami, která v roce 2011 v důsledku silného zemětřesení zasáhla Japonsko, doplulo na troskách přes Tichý oceán k americkému kontinentu téměř 300 druhů ryb, mušlí a dalších mořských tvorů. Jde o nejdelší a největší mořskou migraci, jaká byla kdy zdokumentována, oznámili vědci.

Jak napsala agentura AP, vědci pročesali pláže Washingtonu, Oregonu, Kalifornie, Britské Kolumbie, Aljašky a Havaje, a našli druhy pocházející z Japonska. Pokud by se jim v novém prostředí podařilo uchytit a začalo by se jim dařit natolik, že začnou vytlačovat původní druhy, mohl by to být značný problém, uvedli autoři studie, kterou zveřejnil v posledním čísle časopis Science.

"Tomuhle říkáme ekologická ruleta," uvedl hlavní autor studie James Carlton, profesor mořských věd z Williams College ve Williamstownu v Massachusetts.

Potrvá celé roky, než vědci zjistí, zda 289 japonských druhů v novém domově začne vzkvétat na úkor původních živočichů. Vědci odhadli, že napříč Tichým oceánem po cunami přeplulo zhruba milion tvorů, kteří překonali trasu dlouhou 7725 kilometrů, aby se z Japonska dostali na americké západní pobřeží.

Invazivní druhy jsou velkým problémem po celém světě, když se rostliny a živočichové zabydlují v místech, kde v minulosti nežili. Už z minulosti jsou známé případy, když mořské invaze poškodily komerční chov korýšů, narušily místní ekosystém, způsobily ekonomické ztráty a šířily choroby, vůči kterým se původní druhy nedokázaly bránit.

Zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály udeřilo u pobřeží Japonska 11. března 2011. Následná vlna cunami do moře smetla lodě, mola, bójky a další trosky. Ty pak pluly na východ s armádou živých tvorů, z nichž některé se už cestou stačily rozmnožit. Krom mušlí jsou mezi nimi například i mořské sasanky, koráli či krabi.

V loňském roce na pobřeží Oregonu přineslo moře malou loď z Japonska, ve které bylo 20 rybek druhu žijícího v západním Pacifiku. Část z nich stále žije v Oregonském akváriu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů