Čtvrtek, 28. března 2024

V účinnost vstoupil zákaz chovu zvířat určených pro kožešiny

V účinnost vstoupil zákaz chovu zvířat určených pro kožešiny

Od 1.10. vstupuje v účinnost zákaz chovu zvířat, která jsou určena převážně pro získávání kožešin. Po dnešku nesmějí vznikat nové kožešinové farmy a existující farmy musí ukončit činnost do konce ledna 2019. Se zákazem přišla poslanecká novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která vstupuje v účinnost dnes. Zatímco ochránci zvířat novelu přivítali, provozovatelé farem vyjádřili obavy z krachu a poukázali na to, že český trh kožešin zaplní chovatelé z jiných zemí.

Pod návrh se podepsalo 50 poslanců, kteří argumentovali etickými důvody i tím, že podmínky na farmách, byť splňují standardy, neodpovídají potřebám divokých zvířat. Novela má zakázat "chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin". Netýká tak například chovu králíků nebo nutrií.

Norma přiznává provozovatelům farem nárok na kompenzace od státu za rušené chovy. Dostat by je měli zpravidla v případě, pokud chov zahájili před koncem loňského června. Příspěvek by ale neměl přesáhnout roční čistý zisk z chovu za posledních pět let.

Podle odpůrců zákazu chovu kožešinových zvířat zákaz povede ke vzniku nelegálních chovů mimo kontrolu Státní veterinární správy. Argumentovali také tím, že se chov přesune do Polska či Norska, kde jsou podle nich kvůli kožešinám chovány miliony zvířat ročně. Podle Českého svazu chovatelů se změnou zákona bez jakékoli celospolečenské diskuse zrušilo tradiční odvětví českého zemědělství. "Nezachránili jsme kožešinová zvířata, byť si to mnozí blaženě myslí. Jen je posíláme do ilegality a chovů daleko na východ od nás," uvedl svaz letos v srpnu, když novelu podepsal prezident.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů