Pátek, 29. března 2024

Aš chce obyvatele více motivovat k třídění odpadu

Aš chce obyvatele více motivovat k třídění odpadu

Město Aš chce obyvatele více motivovat k třídění odpadu. Od příštího roku by mohli lidé za poctivé třídění odpadu získat výraznější úlevy z poplatku za odpad. Díky takzvanému pytlovému systému množství vytříděného odpadu ve městě roste, zapojeno je do něj ale stále jen malé procento poplatníků, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

V návrhu změny vyhlášky je zdvojnásobení úlev za každý kilogram vytříděného odpadu. "Tedy již nikoliv 2,50 koruny za jeden kilogram plastů a 0,80 koruny za jeden kilogram vytříděného papíru, jako je tomu dosud. Ale pět korun za kilogram plastu a 1,60 koruny za kilogram papíru odevzdaných v označených pytlích. Další změnou je zvýšení maximální úlevy z poplatku za odpad z nynějších 500 korun na 600 korun," uvedl Vrbata.

Pytlový systém je založený na identifikaci obalu s vytříděným odpadem za pomoci čárového kódu. Díky tomu dokáže systém rozeznat jednotlivého poplatníka a umožňuje tak snížit platbu za odpady. Roční poplatek za odpad je v Aši 600 korun na osobu. Poctivým tříděním jej lidé v minulých letech mohli snížit na stokorunu, nyní mohou mít svoz odpadu prakticky i zdarma. Po dosažení maximální částky navíc mohou úlevu z poplatků za odpad čerpat i rodinní příslušníci.

Systém byl v Aši zaveden v roce 2013, kdy se účastníkům podařilo vytřídit 13 tun plastů a 38,5 tuny papíru. Objem tříděného odpadu se postupně zvyšoval a loni se Ašanům podařilo vytřídit 21 tun plastů a 53 tun papíru. "Výsledky sběru papíru a plastu v rámci pytlového systému jsou za loňský rok nejlepší za celou existenci tohoto doplňkového způsobu třídění odpadů v Aši. Zapojeno je ale dosud malé procento poplatníků," doplnil Vrbata.

Město proto věří, že zvýšením úlev pomůže k zapojení dalších občanů do systému. Novinky by měly začít platit od ledna 2018.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů