Čtvrtek, 28. března 2024

Tradiční setkání Česko-rakouské pracovní skupiny k otázkám životního prostředí

Tradiční setkání Česko-rakouské pracovní skupiny k otázkám životního prostředí

V pátek 6. 10. se uskutečnilo na MŽP již 3. zasedání Česko-rakouské stálé pracovní skupiny pro životní prostředí, která v tomto formátu probíhají od roku 2015 a pomáhají v klidné a přátelské atmosféře řešit důležité otázky ochrany životního prostředí mezi oběma zeměmi.

V oblasti ochrany ovzduší se diskutovalo o problémech s kvalitou ovzduší ve velkých městech a nových řešeních, pokud jde o emise z dopravy nebo lokální topeniště, MŽP prezentovalo úspěšná opatření z poslední doby. Co se týče posuzování vlivů na životní prostředí, ocenila rakouská strana hladce probíhající mezistátní proces EIA k rozšíření jaderné elektrárny Dukovany, ke kterému oba státy přistupují s otevřenou výměnou informací.

Jednání se dotklo také probíhajících a v budoucnu možných projektů na ochranu rysa, orla, perlorodky a dalších vzácných živočichů. Obě strany oceňují dobrou spolupráci, a to nejen na území národních parků, ale i v dalších příhraničních oblastech. K problematice lýkožrouta smrkového na hranicích se v rámci bilaterální mezinárodní smlouvy dvakrát ročně scházejí přímo na postižených místech odborníci z obou stran a hledají přijatelná řešení.

Samostatně na jednáních Česko-rakouské komise pro hraniční vody probíhá výborná spolupráce v oblasti ochrany hraničních vod. K tématu ochrany klimatu prezentovaly obě strany své pozice k blížícím se jednáním o systému non-ETS a LULUCF na říjnovém zasedání Rady EU v Lucemburku, pozice obou států jsou ve většině oblastí velmi podobné. Rakousko se podělilo o své zkušenosti z příprav na předsednictví v Radě EU ve druhém pololetí roku 2018, Česká republika bude tuto pozici zastávat ve druhé polovině roku 2022.

Další pravidelné zasedání Česko-rakouské stálé pracovní skupiny pro životní prostředí proběhne v roce 2018 v Rakousku.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů