Pátek, 29. března 2024

Další etapa protipovodňových opatření ochrání před velkou vodou centrum Olomouce

Další etapa protipovodňových opatření ochrání před velkou vodou centrum Olomouce

Dva nové mosty i veřejnosti přístupná náplavka podél pravého břehu řeky Moravy vzniknou v rámci další etapy protipovodňových opatření Olomouce. Etapu II. B dnes slavnostně zahájil ministr zemědělství Marian Jurečka. Po dokončení všech opatření bude před stoletou povodní ochráněno 20 tisíc obyvatel a majetek v hodnotě tří miliard korun.

,,Už při svém nástupu na Ministerstvo zemědělství jsem si dal jako prioritu řešení protipovodňové ochrany v lokalitách, které byly postiženy ničivou povodní v roce 1997. Etapa, kterou nyní zahajujeme, bude stát více než sedm set milionů korun a zcela zásadně změní průběh povodní, protože kapacitně rozšíří nejužší místo řeky přímo v centru města," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Mimo samotné protipovodňové ochrany města ocenil ministr i nové rekreační možnosti, které stavba přinese. Na pravém břehu řeky mezi Šmeralovou a Komenského ulicí totiž vznikne přibližně 11 metrů široká náplavka celoročně přístupná veřejnosti.

Koryto řeky v centru města se v průběhu stavby zcela změní, vznikne nová kamenná nábřežní zeď, přeložit se bude muset i nábřežní komunikace a chodníky na pravém břehu. Mosty na Masarykově a Komenského ulici nahradí stavbaři novými, 22 metrů širokými a 56 metrů dlouhými. Díky těmto úpravám se zvýší kapacita koryta v centru města až na 650 m3/s.

Kvůli přestavbě dvou mostů na hlavních silnicích vedoucích do centra města bude nutné, aby byl vždy alespoň jeden plně funkční. Především kvůli tomu je stavba plánovaná na dobu 53 měsíců. Celkové předpokládané stavební náklady jsou 655 mil. Kč (v těchto nákladech nejsou zahrnuty náklady na inženýrskou činnost, autorský dozor a další náklady), 90 % uhradí Ministerstvo zemědělství.

V rámci III. etapy programu Prevence před povodněmi bylo doposud od roku 2014 poskytnuto více než 902 mil. Kč. V současné době je již ukončeno 30 opatření, kterými byla zvýšena ochrana před povodněmi pro téměř 32 tisíc obyvatel, dalších 37 opatření je aktuálně ve fázi výstavby.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů