Pátek, 29. března 2024

Nymburk chce kontrolovat znečištění ovzduší, žádá o dotaci

Nymburk chce kontrolovat znečištění ovzduší, žádá o dotaci

Nymburk chce pořídit systém, který kontroluje znečištění ovzduší. Zařízení chce nainstalovat kvůli stížnostem občanů na zápach vycházející z provozu zinkovny a lakovny AZOS. Město si od systému slibuje přesnou lokalizaci zdroje zápachu, chce tak dokázat, že zdrojem obtěžujícího zápachu je právě firma AZOS. Pořizovací cena systému je 467.000 korun, město požádá o dotaci z Operačního programu Životní prostředí ve výši 85 procent nákladů. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí radnice Petr Černohous.

Systém funguje na principu registru stížností na zápach, který se zobrazuje přímo v mapovém rozhraní. Systém automaticky zaznamenává proudění větru a vyhodnocuje rozptyl hlášeného zápachu do okolí. Prostřednictvím systému mohou lidé v mapě označit místo, kde zaznamenali zápach. Systém stěžovateli odpoví zpět, jaké jsou na základě aktuálních povětrnostních podmínek možné koncentrace pachových látek v místě, kde se v daném okamžiku nacházel.

Uživatel zápach nahlásí pomocí speciální aplikace ve svém telefonu, popřípadě na webových stránkách. Pro správné vyhodnocení je důležité zápach hlásit ihned, aby mohly být relevantně vyhodnoceny povětrnostní podmínky v daném okamžiku a tedy i co nejpřesnější lokalizace zdroje.

Podle místostarostky Adrieny Gabrielové (ANO) je pořízení systému závislé na dotaci. Pokud Nymburk dotaci nezíská, systém nekoupí.

Zápach z provozu firmy AZOS obyvatele Nymburka dlouhodobě obtěžuje. Firma s kritikou nesouhlasí a tvrdí, že splňuje veškeré předpisy. V červnu skončilo soudní jednání mezi městem Nymburk a společností AZOS. Podle soudu se neprokázalo, že zápach z provozu obtěžuje okolí víc než ostatní podniky v průmyslové zóně. Město se u soudu domáhalo toho, aby firmě nařídil zápach snížit. Druhou část žaloby, v níž Nymburk žádal zastavení provozu, soud postoupil příslušným úřadům, protože podle soudkyně není kompetentní v této věci rozhodovat. Nymburk se proti rozsudku odvolal, případ proto bude pokračovat u krajského soudu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů