Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jihomoravané s dotací na kotel a zateplení mohou získat bonus

Jihomoravané s dotací na kotel a zateplení mohou získat bonus

Jihomoravský kraj začne od pondělí shromažďovat od obyvatel nové žádosti o dotaci na výměnu starého kotle za nový. Úspěšní žadatelé mohou využít i nové možnosti kombinovat podporu na kotel s podporou na zateplení, a tím ještě získat bonus 40.000 korun. Novinářům to dnes řekl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. V konečném důsledku tak mohou lidé dostat dotaci až 80 procent na kotel, až 50 procent na zateplení a ještě k tomu bonus, pokud zateplení provedou do dvou let od získání peněz na kotel.

Získání bonusu umožňují novinky v nové vlně udělování dotací na kotel. "Novinky máme tři. První je ta, že už nepodporujeme kotle čistě na uhlí s ručním přikládáním, o které byl ale na jižní Moravě v předchozí výzvě minimální zájem. Další změnou je, že nevyžadujeme mikroenergetická opatření a poslední je nastavení výhodné kombinace s programem zelená úsporám," uvedl Valdman.

Pokud lidé uspějí s žádostí o dotaci na kotel a zateplení, mohou podle něj přijít na krajské pracoviště Státního fondu životního prostředí a požádat o bonusovou dotaci. "Pokud zvolí kombinovaný kotel s přikládáním, dostanou bonus 40.000 korun, za tepelné čerpadlo dostanou 20.000 korun," řekl Valdman. Dodal, že program zelená úsporám trvá už od roku 2015 a lidé v ní mohou získat dotaci 50 procent na zateplení.

Kraj rozdělí na nové kotle v další výzvě 136 milionů korun. Stejnou částku získal z ministerstva i v první výzvě, lidem vždy peníze rozděluje ve dvou vlnách. Žadatelé mohou získat až 80 procent, nejvýše však 127.500 korun. Zbytek musí zaplatit sami. Kraj přijímá žádosti elektronicky, poté do pěti dnů v papírové formě. Má se tím zamezit frontám. Lidem bez počítače nebo internetu nabízí jako pomoc pracovníka přímo na úřadě.

V Jihomoravském kraji je asi 25.000 domácností se starými kotli. Za peníze z první výzvy se vyměnila asi tisícovka z nich. Ministerstvo životního prostředí rozdělí krajům v novém programovacím období Evropské unie ve třech výzvách devět miliard korun na nové kotle. Jihomoravský kraj tak může získat okolo 400 milionů korun a vyměnit za ně asi 3000 kotlů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů