Pátek, 29. března 2024

Beseda představí pasti, které číhají na divoká zvířata

Beseda představí pasti, které číhají na divoká zvířata

Ochránci přírody dlouhodobě upozorňují na nebezpečí, která způsobují zbytečná zranění volně žijícím živočichům. Ve středu se jim bude věnovat také českobudějovická beseda z cyklu Zelené středy.

,,Problémem se stávají nejen velké technické stavby v krajině a ve městech - silnice, prosklené stěny budov, zateplení fasád domů v době hnízdění nebo zimování nebo elektrická vedení. Problematické bývají i drobné stavby a činnosti, které provádíme na polích, na loukách, v zahradách nebo na našich domech," říká Zuzana Štětková z Českého nadačního fondu pro vydru, která se s poraněnými zvířaty setkává při své práci v záchranné stanici.

Středeční beseda seznámí účastníky nejen s hlavními problémy, které způsobují zranění a či smrt zvířat, ale je zaměřena také na hledání řešení, jak takovým zraněním předcházet. Často stačí jen jednoduchá změna v chování, abychom zabránili zbytečnému zraňování zvířat a dokonce podpořili živou přírodu v našem okolí.

,,Měli bychom také vědět, kdy skutečně musíme zvířatům v nouzi pomoci. Smrt má v přírodě své nezastupitelné místo a není vhodné zasahovat do přirozených přírodních procesů," dodává Zuzana Štětková.

,,O pomoci zvířatům existuje i spousta mýtů, které zapustily ve společnosti hluboké kořeny. Jde např. o černé siluety dravců, které údajně odrazují ptáky od nárazů do skel. Přestože jde o nefunkční řešení, stavebníci tyto siluety i nadále umísťují na skleněné plochy. Na besedě se dozvíte, co funguje proti nárazům ptáků do skel doopravdy," zve návštěvníky Jiří Řehounek z Cally, která cyklus Zelené středy pořádá.

Během přednášky se účastníci seznámí s příběhy zvířat ze Záchranné stanice v Třeboni při Českém nadačním fondu pro vydru. Ježek Bodlina a netopýři Růžena a Ocásek se přednášky přímo zúčastní.

Kontakt: Jiří Řehounek (Calla) - 605 066 898, RehounekJ@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů