Pátek, 19. dubna 2024

PRIORITA: POSLEDNÍ MILIARDY NA KANALIZACE, VĚDCI O DEŠŤOVÉ VODĚ A BATERIE Z LISTÍ

PRIORITA: POSLEDNÍ MILIARDY NA KANALIZACE, VĚDCI O DEŠŤOVÉ VODĚ A BATERIE Z LISTÍ

Říjnové vydání přináší informace o zřejmě poslední možnosti, jak čerpat miliony korun na výstavbu kanalizací a čistíren odpadních vod v obcích. Pokud o tak velké investici uvažujete, je nejvyšší čas na přípravu. Vedle přehledného shrnutí si přečtěte rozhovor s naší odbornicí, která radí, jak se vyhnout nejčastějším chybám a na co nezapomenout v žádosti o dotaci.

Dešťová voda je velkým tématem nejen u nás. Vědci z celého světa se sešli na pražské konferenci, kde si vyměnili poznatky o způsobech a metodách využití srážkové vody ve městech. Přinášíme ochutnávku z konference a rozhovor se dvěma odborníky. Dozvíte se od nich například, že srážková voda má velký potenciál, zvláště v době změn klimatu.

V pravidelné rubrice Úspěšný projekt jsme nakoukli do moravské vinařské obce Vrbice, kde se před pár lety rozhodli vybudovat kanalizaci a čistírnu odpadních vod a kde náročný projekt dobře zvládli. Odměnou je jim čistá voda v říčkách v okolí obce a přínos pro životní prostředí. Pokud budete mít cestu kolem, určitě se ve Vrbici zastavte, místní vinaři mají co nabídnout. Na stejné stránce najdete i fotografické srovnání dalšího úspěšného projektu z Hradce Králové, kde se porovnávají fotky z doby a před a po realizaci.

Auta na elektřinu, elektromobilita a baterie patří k horkým trendům současnosti. Nahlédli jsme do zahraničí, kde pracují na výrobě baterií z citronů, banánových slupek nebo listí. A na stránce Technologie se dozvíte, že se dá využívat opravdu každý odpad.

Priorita 10/2017

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů