Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kolín o zákazu činnosti pro AZOS nerozhodne,označil se za podjatý

Kolín o zákazu činnosti pro AZOS nerozhodne,označil se za podjatý

Kolínský stavební úřad vrátil kvůli své podjatosti zpět krajskému úřadu případ nymburské zinkovny a lakovny AZOS, ve kterém měl rozhodnout o případném zákazu činnosti firmy. ČTK informaci potvrdil mluvčí hejtmanství Pavel Lochař. Podle něj teď bude muset kraj nechat rozhodnout jiný nejbližší stavební úřad.

"Informaci o podjatosti kolínského stavebního úřadu obdržel Krajský úřad Středočeského kraje včera (ve středu). Stavební odbor krajského úřadu teď bude rozhodovat o přidělení případu nejbližšímu stavebnímu úřadu," řekl Lochař. Podle něj může jít například o Mladou Boleslav, Poděbrady nebo Brandýs nad Labem. Z Lochařova vyjádření vyplynulo, že pokud se stavební úřad prohlásí za podjatý, nezbývá kraji než vybrat jiný úřad, který se s věcí vypořádá.

Kolínský stavební úřad měl rozhodnout o návrhu na okamžité zastavení výroby zinkovny, která podle části místních obyvatel dlouhodobě obtěžuje okolí zápachem ze svého provozu. O předběžném opatření zakazujícím firmě činnost již dříve rozhodoval nymburský stavební úřad, také on se ale prohlásil za podjatý. Věc byla proto tentokrát předána do Kolína.

Středočeský krajský úřad uložil v září firmě AZOS čtyřmilionovou pokutu za hrubé porušení integrovaného povolení k výrobě. Firma AZOS se podle svého mluvčího Karla Samce proti pokutě odvolala.

Zápach z provozu firmy AZOS obyvatele Nymburka dlouhodobě obtěžuje. Firma s kritikou nesouhlasí a tvrdí, že splňuje veškeré předpisy. V červnu skončilo soudní jednání mezi městem Nymburk a společností AZOS. Podle soudu se neprokázalo, že zápach z provozu obtěžuje okolí víc než ostatní podniky v průmyslové zóně. Město se u soudu domáhalo toho, aby firmě nařídil zápach snížit. Druhou část žaloby, v níž Nymburk žádal zastavení provozu, soud postoupil příslušným úřadům, protože podle soudkyně není kompetentní v této věci rozhodovat. Nymburk se proti rozsudku odvolal, věc proto bude pokračovat u krajského soudu, a to zřejmě na konci roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů