Pátek, 19. dubna 2024

Pytláctví je v Africe na ústupu, slony však zabíjejí konflikty

Pytláctví je v Africe na ústupu, slony však zabíjejí konflikty

Pytláci loni v Africe již pátý rok po sobě zabili méně slonů než v roce předešlém. Vyplývá to z nové zprávy o dodržování Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Příznivou zprávu v tomto směru dnes oznámila i vláda Namibie, kde pytláctví ohrožuje i nosorožce. Slonů ale v Africe dál rychle ubývá kvůli násilným konfliktům a zmenšování jejich životního prostoru.
Studie CITES uvádí, že případů pytláctví loni ubývalo stejně jako ve čtyřech předchozích letech. Velmi aktivní ale zároveň zůstává nelegální obchod se slonovinou, což dokládá skutečnost, že loni jí úřady zabavily rekordních 40 tun.

Pokles pytláctví je zřejmě nejvýraznější ve východní Africe. Přesto se podle Mezinárodního svazu pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) africká populace slonů za posledních deset let zmenšila o 110.000 zvířat, což je způsobeno jejich zabíjením při ozbrojených konfliktech a úbytkem životního prostoru v důsledku lidské činnosti.

"Během posledních deseti let přišla východní Afrika přibližně o 50 procent slonů," citovala agentura AFP generálního tajemníka CITES Johna Scanlona. "Po vrcholu v roce 2011 nastal vytrvalý útlum pytláctví a analýza roku 2016 ukazuje, že jeho výskyt se dostal pod úroveň, která tady byla před rokem 2008," pokračoval Scanlon.

Pozitivní trend ohledně sloní populace zjistil výzkum v Botswaně, Jihoafrické republice a Namibii. Namibijský ministr životního prostředí a turismu Pohamba Shifeta dnes informoval, že místní úřady letos registrují meziroční pokles pytlačení slonů i nosorožců. Zabito bylo od ledna 27 nosorožců, zatímco loni jich bylo 60 a předloni 95. Slonů letos pytláci v Namibii zabili 20 oproti loňským 101.

"Na potlačení pytláctví jsme vyhradili větší prostředky, do úsilí se zapojuje více státních orgánů, nevládních organizací, soukromých subjektů, mezinárodních rozvojových organizací a zástupců široké veřejnosti," uvedl Shifeta. Namibijská policie letos v souvislosti s pytláctvím či vlastnictvím rohů a klů zatkla už 75 lidí převážně napojených na asijské zločinecké sítě.

Rohy nosorožců zůstávají lukrativním artiklem, obzvláště na asijském trhu. Agentura AFP napsala, že slonovina putuje také do Asie, kde nabídka momentálně převyšuje poptávku. Zákaz mezinárodního obchodu s kly afrických slonů platí od roku 1989.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů