Pátek, 29. března 2024

Sedmá generace 5/2017: Zelená bitva vzplála?

 Má se ekohnutí inspirovat socialismem? Kam s textilem? Mají polonomádští Masajové budoucnost? Jak zasadit dlouhověký strom?

Sedmá generace 5/2017: Zelená bitva vzplála?

Daří se nám mediálně vzdělávat mládež? Proč by ženy neměly vydělávat méně? Jaké eko-vysvědčení si zaslouží politické strany? Proč je život bez odpadů lehký? Jak bude Brno vypadat v roce 2050? Může válka změnit člověka k lepšímu? Jakými zájmeny označovat přírodní svět? Proč si přečíst Citový život zvířat? Jak se žije na horské samotě? Dá se se změnou klimatu naučit žít? Kam jít a co dělat?

V hlavním tématu čísla reflektujeme - 100 let od říjnové revoluce v Rusku - snahy o skloubení ekologického a socialistického hnutí, a to s pomocí textů filosofa Martina Dokupila Škabrahy, mezinárodního koordinátora Strany zelených Anglie a Walesu Dereka Walla a ekoaktivisty Josefa Patočky.

Do čísla jsme dále připravili tři rozhovory: Magdalena Hronová vyzvěděla od Bey Johnson, co obnáší bezodpadový životní styl, Magdaléna Vaculčiaková hovořila s válečnou reportérkou Stanislavou Harkotovou a Renata Svobodová zpovídala klimatologa Alexandera Ače. Reportážně přibližujeme život tanzanských Masajů, rozebíráme globální byznys s textilem, projekt Brno 2050 nebo eko-programy politických stran. V Kulturní zahradě recenzujeme knihu Petera Wohllebena Citlivá zvířata a publikujeme esej Robin Wall Kimmererové o přírodě a jazyce.

V Kurzu mediální sebeobrany si Jan Miessler všímá zdejší mediální ne/gramotnosti, Šetrnější spotřebu tentokrát Dominik Grohmann věnuje udržitelnému vysévání stromů. Po úspěšném seriálu Tradice začíná Veronika Kicková s cyklem Na samotě. Další díly přinášejí filosof Josef Šmajs, vlčice Martina Valentíková (platová nerovnost mužů a žen), poslední (a jako vždy neomylnou) bioastrologickou předpověď pak pronáší Bedřich Vypera. Vydání doplňujeme pravidelnými rubrikami Vaše ohlasy, Ekologický kompost, Librarium a Občanský kalendář.

Seznam všech článků čísla visí zde. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Lepší politické i osobní konstelace přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů