Pátek, 19. dubna 2024

V Bonnu začala konference o klimatu; pozornost je upřena na USA

V Bonnu začala konference o klimatu; pozornost je upřena na USA

V západoněmeckém Bonnu dnes dopoledne začala světová konference o klimatu, která má přinést pokrok v naplňování pařížské dohody o klimatu z roku 2015. Zvláštní pozornost bude upřena na Spojené státy, které se od této dohody letos rozhodly odstoupit. Pařížskou dohodu, která má zabránit výraznému zvyšování globálních teplot, podepsalo 195 zemí.

Od bonnské konference se nečekají žádné přelomové kroky nebo dohody. Soustředit by se měla především na hledání společných pravidel, která umožní srovnávat klimatické cíle jednotlivých zemí a jejich plnění. Pravidla by pak měl schválit summit, který se uskuteční v příštím roce v Polsku.

Zřejmě největší neznámou bonnské konference je postoj Spojených států. "U mnoha vyjednavačů teď panuje velká nejistota," potvrzuje to Susanne Drögeová z německé Nadace pro vědu a politiku (SWP). Úspěchem podle ní bude už to, když nyní Spojené státy nebudou ostatním házet klacky pod nohy.

O odstoupení USA od pařížské dohody od klimatu, k němuž oficiálně dojde v roce 2019, v červnu rozhodl americký prezident Donald Trump, který je známým skeptikem, pokud jde o klimatické změny. V minulosti dokonce uvedl, že si tento koncept vymyslela Čína, aby poškodila Spojené státy.

Rozhodnutí Trumpa si vysloužilo širokou kritiku na mezinárodní scéně. Všichni ostatní hlavní aktéři ujistili, že za dohodou stojí. Ta usiluje o to, aby se díky omezení emisí skleníkových plynů podařilo udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Zvláštností letošního setkání je to, že se koná v Německu, i když jeho oficiálním pořadatelem je Fidži. Tichomořský stát, který má zhruba 900 tisíc obyvatel, patří k zemím, které nejvíce pociťují dopady změn klimatu, když níže položené části jeho ostrovů postupně pohlcuje oceán. Tamní vláda proto počítá se stěhováním desítek vesnic.

Pro organizaci světové konference, které se účastní na 25.000 lidí ze 197 zemí světa a zhruba 500 neziskových organizací, ale Fidži - jehož předsednictví je vnímáno jako důležitý signál - nemá dostatečnou infrastrukturu. Proto se akce, která skončí 17. listopadu, koná v dřívějším hlavním městě spolkové republiky Bonnu. I pro Německo je to největší mezistátní konference, která se kdy na jeho území uskutečnila.

V příštích dnech na schůzku zavítá mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron nebo americký herec Leonardo DiCaprio, který se v ochraně klimatu angažuje.

Martin Weiser

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů