Úterý, 23. dubna 2024

Lidé v Praze mohou žádat o peníze na zlepšení životního prostředí

Lidé v Praze mohou žádat o peníze na zlepšení životního prostředí

Pražský magistrát vypisuje grantový program pro zlepšování životního prostředí. Jednotlivci, spolky a firmy v něm mohou žádat o příspěvek až 450.000 korun například na budování a údržbu veřejné zeleně, zlepšení vnitrobloků, arboreta, komunitní zahrady, včelařské kroužky nebo kastraci volně žijících koček. Novinářům to dnes řekla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Celková částka na granty pro příští rok se proti letošku zvýšila z 20 na 50 milionů korun. Školy mohou žádat až o 900.000 korun na vzdělávací programy.

V roce 2014 se podle Plamínkové na granty dávalo deset milionů korun, od té doby částka narostla na pětinásobek. Letošní výraznější navýšení podle radní souvisí i s nedávno schválenou strategií adaptace na klimatické změny, která počítá s podporou opatření pro zadržování vody či s ochlazováním města pomocí zeleně. Lidé nyní můžou žádat například o grant pro výsadbu stromů, novinkou je příspěvek na střechy porostlé zelení.

O grant mohou od 4. do 14. prosince žádat jednotlivci, spolky a firmy. I když v případě soukromých investic není v podmínkách uvedena nutná spoluúčast, je součástí hodnoticích kritérií. Pokud si tedy chce soukromník udělat zelenou střechu nebo družstvo upravit vnitroblok, mají větší šanci na úspěch pokud část projektu zaplatí sami.

O grant je možné žádat v šesti tematických oblastech. Lidé tak mohou žádat o příspěvek na spásání trávy ovcemi, zakládání včelařských kroužků, údržbu a obnovu pěších cest, komunitní kompostování, instalaci ptačích budek, obnovu vinohradů a sadů nebo kastraci volně žijících koček, jejichž přemnožení na okrajích Prahy znamená ekologický problém.

O grantech rozhoduje komise na základě kritérií, které jsou k nalezení na webu magistrátu. Zájemci o grant tam naleznou i návod, jak žádost správně napsat a podat. Podle Plamínkové v minulých letech kvůli nesprávně sepsané žádosti musel magistrát řadu projektů vyřadit.

Podle Václava Saifrta z magistrátního odboru ochrany prostředí se 20 milionů korun z posledního kola programu rozdělilo kompletně. "Myslím si, že kdyby bylo o deset milionů více, tak by se také přidělily," uvedl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů