Úterý, 19. března 2024

Nad Evropou je prý neškodný oblak radioaktivního znečištění

Nad Evropou je prý neškodný oblak radioaktivního znečištění

Nad Evropou se v posledních týdnech pohybuje oblak radioaktivního znečištění. Informoval o tom francouzský institut pro ochranu před radiací IRSN, podle něhož příčinou je zřejmě nehoda v jednom z jaderných zařízení v Rusku nebo v Kazachstánu, ke které pravděpodobně došlo na konci září. Havárii v jaderném reaktoru ale francouzští odborníci vylučují a znečištění podle nich nemá negativní dopad na lidské zdraví vyloučil, napsal britský list The Guardian.

Předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová dnes ČTK řekla, že jde o měsíc starou záležitost. "Naměřené hodnoty v tomto množství v žádném případě nemohou ohrožovat zdraví lidí, pozornost by z tohoto pohledu vyvolaly hodnoty až milionkrát vyšší," uvedl SÚJB na svém webu už 3. října.

Přesnou lokalitu, kde oblak vznikl, se francouzskému institutu určit nepodařilo. Podle povětrnostních modelů však odhaduje, že se jedná o pásmo jižně od Uralu, respektive o oblast mezi tímto pohořím a řekou Volhou.

Francouzský institut tvrdí, že příčinou kontaminace je zřejmě nehoda v továrně pro zpracování radioaktivního paliva nebo v centru pro nukleární medicínu. Ruské úřady přitom podle šéfa IRSN Jeana-Marca Perese uvedly, že žádnou nehodou v těchto zařízeních na svém území nezaznamenaly. Ruské ministerstvo energetiky zprávu zatím nekomentovalo. K dispozici není ani vyjádření kazašských představitelů.

IRSN společně s několika dalšími evropskými centry pro jadernou bezpečnost naměřil v ovzduší vyšší míru ruthenia 106, tedy produktu, který se přirozeně v ovzduší nevyskytuje a je zejména výsledkem štěpení atomů v jaderném reaktoru. Havárii reaktoru však středisko vyloučilo, ta by totiž vedla ke kontaminaci i jinými látkami.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů