Úterý, 19. března 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

EU čeká od konference COP23 konkrétní pokrok k implementaci pařížské klimatické dohody

Komisař pro opatření v oblasti klimatu a energetiky Miguel Arias Canete dnes uvedl, že EU očekává od klimatické konference OSN (COP23) v Bonnu, která probíhá ve dnech 6. - 17. listopadu, potvrzení globálního závazku v boji proti klimatickým změnám. Podle komisaře je nyní na čase přejít od příslibů ke konkrétním akcím a doufá, že se během konference podaří pokročit se stanovením technických pravidel a pokynů pro implementaci ustanovení pařížské dohody z roku 2015. Pracovní program dohody by měl být přijat v roce 2018 na klimatické konferenci OSN v Katowicích.

Komise vydala zprávu ohledně plnění klimaticko-energetických závazků EU

Evropská komise dnes vydala zprávu s názvem Dva roky po Paříži - pokrok k dosažení závazků EU v oblasti klimatu, která ukazuje, že v letech 1990 až 2016 se podařilo snížit emise skleníkových plynů o 23 %, zatímco ekonomika ve stejném období vzrostla o 53 %. Zpráva dále ukazuje, že i přes postupné zvyšování ekonomického růstu je EU na cestě ke splnění svých závazků do roku 2020. Komisař pro opatření v oblasti klimatu a energetiky Miguel Arias Canete řekl, že EU je odhodlána splnit i cíl pro rok 2030, kterým je snížení emisí o 40 % oproti roku 1990.

Komise vydala balíček pro čistou mobilitu

Evropská komise dnes představila balíček pro čistou mobilitu, který by měl EU pomoci dostat se na pozici světového lídra v oblasti ekologických vozidel. Balíček obsahuje několik opatření, mezi něž patří stanovení nových norem pro emise oxidu uhličitého, směrnice o čistých vozidlech podporující zavádění čisté mobility v rámci veřejných zakázek, akční plán na podporu zavádění infrastruktury pro alternativní paliva v EU, revize směrnice o kombinované dopravě, směrnice o osobní autokarové dopravě a iniciativa v oblasti baterií. V rámci redukce emisí oxidu uhličitého Komise navrhuje, aby nová auta a dodávky produkovaly v roce 2030 o 30 % emisí méně oproti roku 2021. Jednotlivé návrhy nyní začne Komise projednávat s Parlamentem a Radou.

Komise navrhla upravit směrnici EU o pravidlech pro vnitřní trh s plynem

Evropská komise dnes navrhla revidovat směrnici EU o společných pravidlech pro vnitřní trh se zemním plynem. Cílem úpravy je rozšířit stávající směrnici a vyjasnit to, že se hlavní principy evropské energetické legislativy vztahují i na plynovody do a ze třetích zemí, které se nacházejí na území EU. Toto opatření by zároveň mělo posílit konkurenci mezi dodavateli, podpořit transparentnost, energetickou bezpečnost, solidaritu mezi členskými státy a zlepšit fungování vnitřního trhu s energií. Návrh bude nyní projednán v rámci Evropského parlamentu a Rady.

Parlament a Rada se dohodly na snížení emisních povolenek

Zástupci Evropského parlamentu a estonského předsednictví v Radě EU včera dosáhli dohody ohledně posílení systému EU pro obchodování s emisemi (EU ETS). Obě strany se shodly na tom, že se počet obchodovaných povolenek sníží každoročně o 2,2 % do roku 2021, oproti současným 1,74 %. Zároveň se dohodly na zdvojnásobení kapacity tzv. rezervy tržní stability (Market Stability Reserve), která by měla každoročně absorbovat až 24 % přebytečných povolenek. Vytvořeny by také měly být dva fondy - jeden zaměřený na modernizaci energetických systémů v členských státech s nižšími příjmy a druhý podporující inovační projekty. O návrhu se bude 28. listopadu hlasovat v parlamentním výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů