Čtvrtek, 28. března 2024

Česká republika prezentuje v Chile své know-how v oblasti životního prostředí

Česká republika prezentuje v Chile své know-how v oblasti životního prostředí

Ve dnech 6. až 10. listopadu 2017 proběhla v Chile Technologická mise expertů z České republiky, která se mimo jiné zabývala problematikou rekultivace území zasažených hornickou činností. Misi, kterou organizuje Czech Invest společně s partnery jako ČESTA, Czech Trade a s českou ambasádou v Chile, přivedla do Chile české experty z mnoha výzkumných institucí, univerzit i specializovaných státních organizací. Za Ministerstvo životního prostředí se mise účastnil i jeho náměstek Vladimír F. Mana.

Vedle prezentace českých organizací na půdě významných státních organizací a univerzit proběhlo v rámci této mise také několik bilaterálních jednání. Náměstek Mana se v Chile setkal mj. s ministrem životního prostředí Chile Marcelem Menou. Cílem jednání byla vzájemná výměna informací o způsobu řešení významných problémů v oblasti životního prostředí z pohledu obou zemí. Ministr Mena označil za významné priority svého úřadu řešení problematiky plastových odpadů, ochranu ovzduší a obnovitelné zdroje energie ve vazbě na efektivní skladování elektrické energie. Česká republika může ve všech těchto oblastech poskytnout Chile rozsáhlé zkušenosti. Ostatně např. český systém třídění plastových obalů patří mezi nejefektivnější v celé Evropě.

,,Mezinárodní výměna zkušeností na expertní úrovni je důležitým předpokladem rozvoje každé země. Jsem proto rád, že i MŽP přispívá k rozvoji mezinárodní spolupráce na první pohled vzdálených zemí, které však řeší velmi podobné problémy ochrany životního prostředí a ochrany životů a zdraví svých obyvatel," říká k výsledkům svých jednání v Chile náměstek Mana.

V průběhu dvoudenní návštěvy Santiaga de Chile se náměstek Mana dále sešel s regionálním ředitelem státní organizace ONEMI, která má v gesci problematiku přírodních katastrof (např. povodně), a s ředitelem státní organizace CONAF, která řeší problematiku ochrany a obnovy lesních porostů a je významným správcem národních parků.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů