Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lidé v Kadani díky třídění opět ušetří na poplatcích za odpad

Lidé v Kadani díky třídění opět ušetří na poplatcích za odpad

Lidé v Kadani příští rok ušetří na poplatcích za svoz odpadu. Současný roční poplatek 300 korun na osobu totiž po dvou letech o 50 korun klesne. Radnice poplatek snižuje s ohledem na rostoucí množství vytříděného odpadu. Oproti roku 2015 vytřídili letos obyvatelé Kadaně o 17 procent více, řekl ČTK starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS).

"S motivační akcí se sběrem odpadu jsme začali už asi před pěti lety, kdy byl poplatek za odpad zhruba 500 korun na osobu a rok. Vyhlásili jsme to, že když se bude snižovat množství komunálního odpadu a bude více vytříděného, budeme podle toho snižovat i poplatek za svoz odpadu. Pro rok 2018 bude stanovena částka 250 korun na osobu a rok," popsal Kulhánek.

Od zavedení motivačního pravidla v roce 2013 radnice poplatky postupně snižovala každý rok, jak rapidně stoupalo množství vytříděného odpadu. Od roku 2016 se už postup zpomalil, a tak poplatek zůstal dva roky stejný. Třídění se přesto ještě podařilo zlepšit natolik, že se městu vyplatí poplatky snížit. Podle Kulhánka už se ale lidé zřejmě blíží k hranici, kdy vytříděného odpadu bude přibývat jen zanedbatelně. Na svoz a likvidaci odpadu Kadaň každoročně doplácí zhruba osm milionů korun. Dotuje také prodej tašek na tříděný odpad.

Poplatek za odpad tak v Kadani patří na Chomutovsku k nejnižším. Stejnou částku 250 korun platí za svoz odpadu obyvatelé Chomutova, kde poplatek v posledních letech také výrazně klesal. V Klášterci a Jirkově stojí svoz odpadu ročně zhruba 500 korun, nejvyšší je naopak poplatek ve Vejprtejch - 755 korun ročně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů