Úterý, 19. března 2024

Lidé zřejmě podváděli s dotacemi na kotle, podáno trestní oznámení

Lidé zřejmě podváděli s dotacemi na kotle, podáno trestní oznámení

Lidé zřejmě podváděli s dotacemi na nové kotle, středočeské hejtmanství dnes kvůli podezření podalo trestní oznámení. Jde o dva případy, kdy podle kraje žadatelé uvedli v žádosti o dotaci nepravdivé údaje. Dotace, každému téměř 130.000 korun, úředníci schválili, při kontrolách následně zjistili, že informace žadatelů zřejmě nejsou pravdivé. ČTK to sdělila Helena Frintová z tiskového oddělení hejtmanství.

Oba žadatelé podle krajského úřadu uvedli minulý rok ve formuláři vědomě nepravdivé údaje týkající se existence původního kotle na pevná paliva. "Na jejich podvodné jednání upozornily kontroly pracovníků odboru kontroly krajského úřadu, které u nich proběhly 8. listopadu 2017," uvedla Frintová. Jednomu z žadatelů už byla vyplacena záloha 40.000 korun, druhému celá schválená částka.

Podle hejtmanství se oba žadatelé mohli dopustit trestného činu dotačního podvodu, kraj nevylučuje ani zapojení dalších lidí. V obou případech zpracovávala pro žadatele žádost o dotaci na nový kotel údajně třetí osoba. V případě prokázání viny může za dotační podvod v tomto případě hrozit pachatelům až pět let vězení.

Středočeský kraj rozdělil v rámci státních dotací na nové kotle už stovky milionů korun. Peníze mohou lidé využít k nákup nového ekologického kotle (například na plyn nebo biomasu) nebo tepelného čerpadla. Žadatelé mohou získat dotaci až 127.500 korun podle kategorie nově pořízeného tepelného zdroje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů