Pátek, 19. dubna 2024

Ochranáři na Náchodsku obnoví cenné slatě

Ochranáři na Náchodsku obnoví cenné slatě

Ochranáři usilují o vykoupení několika pozemků v přírodní rezervaci Zbytka u Bohuslavic na Náchodsku, aby mohli obnovit cenné slatě, les a tůně. ČTK to dnes sdělil Jan Moravec z Českého svazu ochránců přírody.

"Český svaz ochránců přírody rozhodl využít nabídky na odkoupení pozemků ve střední části rezervace. Na části pozemků mimo bývalé slatiniště by pak chtěl obnovit takzvaný selský les, tedy řidší světlejší porost důležitý pro přežití řady druhů vzácného hmyzu, a zkusit vytvořit tůně pro kuňky a další obojživelníky," uvedl Moravec.

Necelé dva hektary pozemků vyjdou ochranáře zhruba na 215.000 korun. Zatím mají přibližně 100.000 korun, ale věří, že začátkem příštího roku budou mít peníze připravené. Prostředky na odkup pozemků mají z veřejné sbírky. "Jde celkem o devět menších pozemků. Předpokládáme, že v první čtvrtině příštího roku bychom pozemky mohli koupit. Podnikneme zásahy, které tam nejsou, avšak jsou důležité pro biodiverzitu," uvedl Moravec.

Zhruba deset hektarů území, které pokrývají střídavě lesní porosty, vlhké a sušší louky, zbytky unikátních slatinišť, ohraničuje meandrující řeka Dědina.

Zbytka je přírodní rezervací od roku 1994. Díky tomu se podařilo ochránit a obnovit louky, naopak se dosud nepodařilo obnovit slatiniště. "Z původních minimálně osmi hektarů (slatinišť) dnes přežívá několik stovek metrů čtverečních. Obnova je možná, znamená však razantní zásah do lesních porostů, které na jejich místě za poslední půlstoletí vznikly. A to není možné bez aktivní spolupráce vlastníků pozemků," uvedl Moravec.

Botanici považují lokalitu Zbytka za jednu z nejcennějších lokalit východních Čech. Bylo tam nalezeno 700 druhů rostlin, z těch nejvzácnějších třeba violka vyvýšená, huseník hajní či zvonečník hlavatý. Roste tam i několik druhů orchidejí nebo kosatec sibiřský. V rezervaci byl potvrzen i výskyt vzácných druhů brouků, a to třeba lesáka rumělkového nebo motýlů a dalšího hmyzu. Mezi obojživelníky vyniká kuňka ohnivá, z ptáků například slavík nebo žluva.

Tomáš Kučera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů